Essays about: "fullkorn"

Showing result 1 - 5 of 13 essays containing the word fullkorn.

  1. 1. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Julia Kullberg; [2023]
    Keywords : White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Abstract : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. READ MORE

  2. 2. Fullkornsintag bland barn och unga : analys av data från Livsmedelsverkets matundersökning

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Amina Laallam; [2021]
    Keywords : alkylresorcinoler; fullkorn; biomarkörer; matundersökningar; Livsmedelsverket;

    Abstract : Det finns många studier som visar ett samband mellan låg frekvens av insjuknande i metabola sjukdomar och ett högt fullkornsintag. Hälsoeffekter relaterade till fullkorn beror på dess rika innehåll på vitaminer, mineraler och kostfibrer Hälsoeffekter kan kartläggas och studeras på befolkningens matvanor och livsstil genom nationella studier och matundersökningar. READ MORE

  3. 3. Swedish food habits for higher nutritional value and lower climate impact : food retail portfolio management

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Rebecca Johansson; Linn Torstensson; [2021]
    Keywords : greenhouse gas emissions; private label brand; sustainable diets; sustainable food consumption; sustainable nutrition;

    Abstract : In order to tackle climate change and the increased prevalence of non-communicable diseases, a transformation of human diets is urgently needed. The food retailers can play an important role if integrating sustainability related aspects in their corporate portfolio decisions in order to influence the consumer to make more sustainable food choices. READ MORE

  4. 4. The Nordic Keyhole : quantitative analysis of its use in productreformulation and development

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Cecilia Andersson; [2021]
    Keywords : The Nordic Keyhole; Criteria; Food groups; FOPNL; Health;

    Abstract : Front of pack nutrition label (FOPNL) could be used to guide consumers to healthier choices. FOPNL were therefore used as a tool for consumers to give guidelines in choosing healthy food. READ MORE

  5. 5. En utredning av Nyckelhålet med fokus på miljömässig hållbarhet : ger kriterierna vägledning för Livsmedelsverkets kostråd ”ät grönare”?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Elsa Ramberg; [2019]
    Keywords : Nyckelhålet; miljömässig hållbarhet; hälsa; Vegetabiliska alternativ till kött och mejeri; SLVFS 2015:1;

    Abstract : Diskussionen om klimat och miljö tar allt större plats i vår vardag och under de senaste åren har livsmedelsproduktionens koppling till dessa ämnen uppmärksammats. Medvetenheten om vilka livsmedel som är miljömässigt hållbara ökar och mycket forskning tyder på att livsmedel baserade på vegetabiliska råvaror har lägre klimatpåverkan i koldioxidutsläpp såväl som vattenanvändning och landanvändning än animaliska livsmedel. READ MORE