Essays about: "vitamin B12"

Showing result 1 - 5 of 11 essays containing the words vitamin B12.

  1. 1. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Linnéa Andersson; [2023]
    Keywords : Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Abstract : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. READ MORE

  2. 2. Possibilities of three Swedish wild grown macroalgae : a study of three wild grown macroalgae in Swedish water,Saccharina latissima, Ulva lactuca and Palmaria palmata, andthe potential of uses in aspect of nutrition

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Lisa Andersson; [2021]
    Keywords : Macroalgae; Ulva lactuca; Saccharina latissima; Palmaria palmata;

    Abstract : Macroalgae are an important energy source in several parts of the world and the popularity of algae has increased because of the specific properties. Due to the good gelling properties of macroalgae, algae derived products such as alginates can be used as additives commonly used as stabilizers in several food items. READ MORE

  3. 3. Nourishing a growing population : overcoming the challenge of B12 deficiency in an increasingly vegetarian world

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Helen Olga Thompson; [2020]
    Keywords : vitamin B12; lactic acid fermentation; vegan diets; micronutrient deficiency; sustainability; legumes;

    Abstract : Increasing numbers of people are eliminating animal products from their diet in response to environmental concerns, as well as for human health reasons and in recognition of animal rights. Vitamin B12, an essential nutrient produced exclusively by bacteria and archaea, is present in animal products but is generally absent from unfortified plant foods. READ MORE

  4. 4. Biologisk variation av B12 och folsyra hos hund

    University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Author : Marie Häggmark; [2020]
    Keywords : B12; folat; biologisk; variation; variationskoefficient; individualitet; analys; kvalitetsmål; Serum; Hund; folsyra;

    Abstract : De två B-vitaminerna B12 och folsyra används i dagsläget främst för att utreda mag- och tarmstörningar hos hund, då rubbningar i nivåerna av dessa vitaminer är mycket specifika för störningar i vissa delar av mag- och tarmkanalen. Det vanligaste sättet att analysera B12 och folsyra är att mäta totala nivåer med automatiserade instrument i serum/plasma och att jämföra provsvaren med ett referensintervall baserat på en grupp friska hundar, s. READ MORE

  5. 5. Evaluating the sustainability of vegetarian, vegan, and New Nordic diets in Sweden : Combining environmental and nutritional aspects

    University essay from KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Author : Martin Janoco; [2019]
    Keywords : environment; sustainability; sustainable diet; life cycle assessment;

    Abstract : Changing the western dietary pattern toward a healthier diet with reduced intake of animal foods is a commonly recognized strategy in the ongoing effort for global sustainability. Since animal foods tend to have a high environmental impact, vegetarian diets are often suggested as an ecological alternative to the typical Western diet. READ MORE