Vattenbruk inomhus : ett alternativ till lantbrukares tomma ekonomibyggnader

University essay from SLU/Dept. of People and Society; SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Syftet med denna uppsats är att kartlägga den svenska fiskodlingsbranschen inomhus, samt att förklara distributionskanalen från uppfödare till konsument. Detta för att identifiera möjligheterna och begränsningar för fiskodling i svenska lantbrukares tomma ekonomibyggnader. Den nedåtgående trend som svensk animalieproduktion befinner sig resulterar i allt fler tomma ekonomibyggnader på landsbygden. Därför är fiskodling inomhus en intressant produktion. I dagsläget är 49 % av all fisk som konsumeras i världen odlad men i den här produktionsformen ligger Sverige långt efter resten av världen. Sveriges totala produktion av vattenbruk är blygsamma 12 500 ton där den totala produktionen i världen var 64 miljoner ton år 2011. 52 % av världshaven är på gränsen till utfiskade och hela 24 % har redan gått över den gränsen och trots detta så ökar efterfrågan på fisk i takt med den växande befolkningen. Samtidigt påverkar fiskodlingar även de vilda bestånden då mycket av den fisken blir fiskmjöl som sedan används till foder. Fördelarna med fiskodling inomhus är många och den största är miljöpåverkan, där alla restprodukter kan tas om hand i jämförelse med odlingar i sjöar och vattendrag. Den odlade fisken inomhus har heller ingen påverkan på de vilda bestånden i sjöar och vattendrag där smittspridningen kan vara stor. Det finns tre olika system som används inomhus, varav ett kallat RAS (Recirculating Aquaculture Systems) är det systemet som har representerat dessa odlare. Detta är ett recirkulerande system där endast en liten del av vattnet byts ut och de andra renas och används igen. I detta system tas alla restprodukter om hand vilket inte ger någon miljöpåverkan. Idag är regnbåge (framförallt i utomhusodlingar) den vanligaste odlade fisken i Sverige. Vi har använt oss av en kvalitativ metod och valt att göra semi-strukturerade intervjuer med fyra aktiva fiskodlare som har sin produktion inomhus. Vi valde att avgränsa studien till att enbart utforska matfiskproducenter på den svenska marknaden, med en inomhusproduktion. Urvalet i det här arbetet består av ett snöbollsurval, vilket innebär att vi tog hjälp av personer vi kom i kontakt med för att få kontakter till nästa person. Resultatet är uppdelat för att lättare kunna jämföra odlarnas svar för att kunna identifiera skillnader och likheter mellan dem. Resultatet visar att branschen inomhus är väldigt liten med få aktörer vilket skapar en låg utvecklingstakt vilket gör att kunskapen är begränsad inom området. Problemen som resultatet visar är, krångliga regelverk där myndigheterna inte arbetar ihop, svårt för odlarna att få fram riskkapital för att utveckla produktionen. Resultatet om distributionskanalerna visar att dessa inte skiljer sig speciellt mycket mellan odlarna utan de har två kanaler ut till kunder. Den ena är via grossist och den andra är till restauranger eller butiker. Här är en begränsning att fisken är relativt svårsåld då det inte finns någon stor aktör som förädlar och förser markanden med odlad fisk. En anledning till att fisken är svårsåld är okunskap hos konsumenterna. De största möjligheterna är att branschen är liten i Sverige och har stor utvecklingspotential. När fisken i haven tar slut så måste produktionen på land öka för att möta efterfrågan av en växande befolkning. Därför är vattenbruk inomhus ett väldigt bra alternativ då det inte påverkar den utvändiga miljön nämnvärt.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)