Slaktutbyte och köttutbyte i nöt- och lammslaktkroppar

University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Author: Sandra Blomberg; [2022]

Keywords: Slaktutbyte; köttutbyte; kött; nötkreatur; lamm;

Abstract: Slaktutbyte och köttutbyte speglar det ekonomiska värdet i djur som går till slakt. Slaktutbyte är skillnaden mellan djurets levande vikt innan slakt och slaktkroppens vikt medan köttutbyte är skillnaden mellan slaktkroppens vikt och vikten av köttet på slaktkroppen. Båda uttrycken anges i procent och är vanligt förekommande inom köttbranschen. Ändå finns det få sammanställningar och studier som har gjorts inom ämnet. Det kan vara svårt att jämföra de siffror som finns eftersom rutiner kring uppfödning, slakt och styckning varierar mellan länder samtidigt som det i vissa fall begränsade antalet sammanställningar gör att det är svårt att få fram tillförlitliga uppgifter. Intresset av uppgifterna finns idag också från andra discipliner än husdjursvetenskap som till exempel inom klimat- och miljöforskning. Uppgifterna kan bland annat användas när mätningar kring animalieproduktionens miljöpåverkan ska fördelas på en viss mängd slaktkropp eller kött. Syftet med den här litteraturstudien är att definiera begreppen slaktutbyte och köttutbyte och undersöka vilka faktorer som påverkar dem, samt att sammanställa resultat för slaktutbyte och köttutbyte för nötkreatur och lamm. Studien visar att det finns många viktiga faktorer som påverkar både slaktutbyte och köttutbyte. Förutom ras, kön och vikt så är ullmängd hos lamm, våmfyllnad och tidpunkterna för vägning av det levande djuret viktiga faktorer som påverkar slaktutbytet. För köttutbytet är bland annat genetik, foderintensitet och fettansättning viktiga faktorer som kan ha stor påverkan på resultatet.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)