Risker vid kalvutfodring med mjölk från Staphylococcus aureus-infekterade kor

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Abstract: Staphylococcus aureus är både den vanligaste mastitorsakande bakterien hos svenska mjölkkor och den bakterie som orsakar flest matförgiftningsutbrott hos människa världen över. Utveckling av tekniker som möjliggör subtypning och genkaraktärisering av S. aureus-isolat har möjliggjort stora framsteg inom S. aureus-epidemiologin på senare år. I Sverige är det mycket vanligt att kalvar utfodras med mjölk som kan innehålla S. aureus, och hos unga kalvar är diarré den vanligaste sjukdomen och dödsorsaken. Kunskapen om S. aureus och dess enterotoxiners potentiella påverkan på unga kalvars tarmhälsa är idag mycket liten. I detta arbete genomfördes en fältstudie i tre svenska mjölkbesättningar med över 100 mjölkkor som utfodrar sina kalvar med helmjölk, antingen överskottsmjölk eller tankmjölk, som innehåller S. aureus. Prover har tagits som mjölkprov från individuella kor i besättningarna, från utfodringsmjölken till kalvar samt som träckprov från unga (<5 veckor gamla) kalvar. Isolat av S. aureus har genkaraktäriserats med DNA microarray och stamtypats via pulsfält gelelektrofores. I en besättning återfanns samma pulsotyp av S. aureus i mjölk från individuella kor, i överskottsmjölken som kalvarna utfodrades med samt i träck från kalvarna. Pulsotypen kodade även för ett antal klassiska och nya enterotoxiner samt för toxic shock syndrome toxin-1. Resultaten styrker hypotesen om att S. aureus kan passera mag-tarmkanalen på unga kalvar. S. aureus förmåga att kolonisera tarmen på kalvar samt enterotoxinernas effekter behöver studeras vidare för att klargöra riskerna med oralt intag.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)