The ethanol industry and its impact on land use and biodiversity : a case study of Saõ Paulo State in Brazil

University essay from Lunds universitet/Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Abstract: Under de senaste decennierna har det blivit allt tydligare att den omfattande användningen av fossila bränslen är dåligt för miljön. I och med att kunskapen om hur fossila bränslen påverkar miljön har ökat, så har också intresset för alternativa bränslen ökat. Etanol är ett förnyelsebart bränsle som framställs av biomassa och användningen av etanol har ökat under de senaste 40 åren. Etanol ger mindre energi än bensin och har med andra ord en lägre energieffektivitet, men förbränningen av etanol är renare eftersom den innehåller syre och detta minskar utsläpp av giftiga ämnen. Etanol produceras över hela världen och de största producenterna är USA och Brasilien. I Brasilien produceras etanol från sockerrör och São Paulo State står för mer än 50 % av Brasiliens produktion av både socker och etanol. Den största farhågan med produktionen av etanol är att det kräver stora markområden eftersom det framställs av biomassa och detta skulle kunna ändra på nuvarande markanvändning och påverka den biologiska mångfalden. Ett exempel på detta finnes i delstaten São Paulo där nästan hela det ursprungliga området av Atlantskogen har blivit avverkat som en följd av den ökade etanolproduktionen. Atlantskogen och den stora savannen vid namn Cerrado är värdefulla ekosystem i Brasilien som är förknippade med hög artrikedom och den ökade odlingen av sockerrör i Brasilien har under de senaste decennierna lett till en fragmentering av dessa habitat, följt av en minskning av den biologiska mångfalden. Sockerrörs odling orsakar inte bara fragmentering av habitat, det förändrar också mönstret för odling. Mångfalden av grödor i delstaten São Paulo har minskat och monokulturer med endast sockerrör breder ut sig. Monokulturer ger högre avkastning, men är sårbara för sjukdomar eftersom växterna delar samma gener, så om en sjukdom skulle inträffa misslyckas hela skörden. Detta i sin tur ökar monokulturers beroende av bekämpningsmedel. Syftet med denna litteraturstudie är att belysa de effekter den växande etanolindustrin i São Paulo State (Brasilien) har på markanvändning och biologisk mångfald samt att se hur luft, vatten och mark kvalitet påverkas av produktionen. De primära resultaten är att sockerrörsodlingar i São Paulo State har ökat sedan 1970-talet. I början skedde expansion främst på andra jordbruksmarker, men den senaste tidens expansion sker på betesmarker, vilket medför att boskap får flytta till nya områden vilket orsakar indirekta effekter på den biologiska mångfalden. Slutsatsen är att sockerrörsplantage i São Paulo State har ökat under de senaste 40 åren och beroende på var etanolen produceras skiljer sig produktionens påverkan på markanvändning och biologisk mångfald. Etanol från sockerrör har en hög avkastning och tillverkningsprocessen av etanol från sockerrör visar några tecken på hållbarhet. Dock kan de skördemetoder som används förbättras då de har störst inverkan på luft-, vatten- och markkvalitet.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)