Den offentliga upphandlingens betydelse för enskilda nötköttsproducenter

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Arbetet syftar till att undersöka vad den offentliga upphandlingen har för betydelse för den enskilda nötköttsproducenten. För att besvara frågeställningen har det genomförts en kvalitativ intervjustudie med totalt sju stycken informanter från producent- och branschsektorn. Arbetet inleds med en litteraturgenomgång. I den beskrivs Lagen om offentlig upphandling (LOU) och vilka som är skyldiga att följa den vid upphandling. Lagens syfte och dess fem basala grundprinciper diskuteras och tydliggörs. Vidare presenteras Upphandlingsmyndigheten – den myndighet som har regeringens uppdrag att verka för en rättssäker, effektiv och hållbar upphandling till nytta för medborgarna och näringslivets utveckling. Området livsmedel diskuteras med fokus på produktundergruppen nötkött. De kriterier som premierar svensk nötköttsproduktion presenteras samt hur upphandlande myndigheter kan formulera sig för att följa uppsatta klimat- och miljömål. Resultatet av intervjustudien visar på att ett stort engagemang och intresse från både producent och offentlig sektor är det som lägger grunden för möjligheten till att lägga anbud. Både producenter och branschen ser en ökad positiv samhällsdebatt kring offentlig upphandling. En tidig dialog där producenten måste synliggöra sin produktion och där offentlig sektor lägger fram tydliga krav på vad som skall upphandlas är mycket viktig. Att vinna ett anbud är en symbolfråga för den enskilda producenten och svenskt lantbruk samt att det ger en tryggare ekonomisk situation, bidrar till fortsatt produktion och bevarandet av öppna landskap.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)