Utfodringsrelaterad kolik hos häst

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Denna litteraturstudie rör området utfodringsrelaterad kolik hos häst och inriktar sig främst på olika fodermedel och utfodringsrutiner, med syftet att göra en fördjupning kring betydelsen av dessa för uppkomst av kolik. Kolik är en mycket allvarlig sjukdom som drabbar både häst och hästägare hårt. I många fall vet man inte varför hästen drabbas av kolik. Anledningen är att uppkomst av kolik är komplext med många olika faktorer som spelar in, däribland felaktig utfodring av såväl kraftfoder som grovfoder. Ett starkt samband mellan felaktig utfodring och risken för att hästen drabbas av kolik är fastställt i flertalet studier. Det finns flera kartlagda riskfaktorer och några av de viktigaste är vallfoderbyte, kraftfoderbyte och nedsatt foderkvalité. Hästens grovfoder utgör hela eller största delen av hästens foderstat. Grovfodret består främst av strukturella kolhydrater, framförallt cellulosa och hemicellulosa, vilka är svårnedbrytbara och kräver fermentation i grovtarmen av mikrobfloran för att energi ska utvinnas. Mikrobfloran i grovtarmen är mycket viktig för hästens fodersmältning och störningar i densamma t.ex. vid plötsligt vallfoderbyte, kan leda till kolik och således påverka hästens hälsa negativt. Veckan efter en förändring i foderstaten eller ett foderbyte ökar risken för kolik jämfört med om ingen förändring hade gjorts. Risken för kolik ökar då foderstaten består av hög andel kraftfoder och en liten andel grovfoder. Att ge hästar kraftfoder är omdiskuterat och är troligen en av de mest relevanta faktorerna för utfodringsrelaterad kolik. Ett kraftfoder innehållande stor mängd stärkelse kan orsaka problem i hästens grovtarm, eftersom de stärkelsenedbrytande enzymerna i tunntarmen utsöndras i låg koncentration hos hästen. Om ej nedbruten stärkelse passerar vidare till caecum och kolon och där utgör substrat för mjölksyrajäsning sänks pH-värdet. Detta ger en ogynnsam miljö för bland annat cellulosanedbrytande bakterier, vilket rubbar den mikrobiella balansen i grovtarmen och ökar risken för överväxt av andra bakterier, vilket ökar risken för kolik. Utfodringsrelaterad kolik är ett svårt ämne att studera främst för att de flesta studier bygger på hästägarens uppgifter kring kolikhästens status, utfodring, uppstallning etc. Forskare vill inte gärna provocera fram kolik, då det skulle vara förödande för både häst, hästägare och därmed forskningen i sig, och innebära en stor risk för hästens liv.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)