Den grisiga arbetsmiljön? : en studie av svenska grisproducenters sociala arbetsmiljö

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: De svenska grisproducenterna blir färre och färre i Sverige. De ekonomiska förhållandena är ansträngda och det finns flera parametrar som spelar in på denna negativa utveckling. Lagstiftningen och slakterierna har makt över grisproducenternas ekonomi och den utländska konkurrensen påverkar också. Kött produceras under billigare förhållanden i andra länder och innebär sämre djurskydd- och välfärd. Effekten av myndighetsutövandet och implementeringen av lagstiftningen beror på utformandet av lagstiftning och riktlinjer för myndighetsutövande. I praktiken finns risken för rättsosäkerhet då grisproducenterna upplever en brist på kompetens och kunskap hos tjänstemännen. Fokus i studien ligger på hur producenten upplever sin verklighet, vilka svårigheter och möjligheter man ser för en fortsatt produktion och utveckling av dito. Studien bygger på semi-strukturerade djupintervjuer av fem producenter i tre olika län med fyra övergripande ämnen som frågegrund: bakgrund, utvecklingsarbete, framtidstro samt tillit och förtroende. Resultatet pekar åt att det finns en handfull faktorer som behöver förändras för att den svenska grisproduktionen ska kunna inte bara utvecklas utan över huvud taget finnas kvar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)