Ekologisk och konventionell mjölk : är det någon skillnad?

University essay from SLU/Dept. of Food Science

Abstract: Ekologiska livsmedel blir allt mer populära och försäljningen och efterfrågan har ökat de senaste åren. Matens kvalitet och näringsinnehåll och hur den produceras blir allt viktigare för konsumenten, och debatten kring ekologiska produkter är ständigt pågående. Ekologisk mjölk utgör en stor del av den ekologiska livsmedelsförsäljningen. Det ökande intresset för ekologiska livsmedel gör det intressant att studera hur produktionssystemet påverkar vik-tiga egenskaper hos livsmedlet, såsom hållbarhet, smak och näringsinnehåll. Syftet med detta arbete var att beskriva skillnaden mellan ekologisk och konventionell mjölk. Arbetet är en litteraturstudie och kommer att ta upp allmänna fakta om ekologiska livsmedel, ekologisk produktion och en fördjupning på mjölk. I fördjupningen beskrivs mjölkens sammansättning, vad som skiljer ekologisk och konventionell mjölk med avse-ende på näringsinnehåll och sensoriska egenskaper, och vilka faktorer som påverkar detta. Resultaten baserar sig på vetenskapliga publikationer som ser till skillnader mellan ekolo-gisk och konventionell mjölk. Den främsta skillnaden mellan den ekologiska och konventionella mjölken är samman-sättningen av fettsyror där den ekologiska mjölken ofta innehåller mer fleromättade fetter, omega-3 fettsyror och en högre kvot mellan omega-3 och omega-6 fettsyror. Den största bidragande faktorn till detta är utfodringen som i den ekologiska djurhållningen består av högre andel grovfoder. Mer omättade fettsyror skulle kunna betyda risk för oxidation och därmed sämre hållbarhet. Det finns inga vetenskapliga studier som tyder på skillnader i smak mellan ekologisk och konventionell mjölk. Eftersom skillnaden mellan den ekologiska och konventionella mjölken i de flesta fall är mycket liten, är det svårt att rekommendera det ena eller andra alternativet sett ur ett kvali-tets- och näringsmässigt perspektiv. Med hänsyn taget till aspekter rörande djurhållningen kan ekologisk mjölk vara ett alternativ för att bidra till bättre djurvälfärd.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)