Managing technology development in the process industry

University essay from Luleå/Department of Business, Administration, Technology and Social Sciences

Abstract: Teknologiutveckling syftar till utvecklingen av de grundläggande kunskaper, färdigheter och immateriella artefakter hos företag som används för att öka konkurrenskraften i form av nya innovationer och teknologier. Teorin kring teknologiutveckling riktar sig först och främst till tillverkningsindustrin och saknar tillämpbarhet inom processindustrin och dess unika förutsättningar. Till skillnad från tillverkningsindustrin har processindustrin högre kostnader associerade med att testa nya idéer och koncept, då den annars kontinuerliga produktionen måste avbrytas. Den skiljer sig också då upp-skalning är en aktivitet som nästan alltid finns med i utvecklingen och då utvecklingen påverkar både produkten och processen.

För att adressera processindustrins unika förutsättningar i teknologiutvecklingsprocessen kommer denna studie att undersöka följande frågeställningar (1) När man applicerar standardprocessen för teknologiutveckling på processindustrin, på vilket sätt behöver den förändras eller vad behöver adderas för att passa industrins egenheter?(2) När man applicerar standardskalan för teknologis mognadsgrad (TRL) på processindustrin, på vilket sätt behöver den förändras eller vad behöver adderas för att passa industrins egenheter? (3) Hur och när ska kunskap överföras för att möjliggöra tillräcklig kunskapsuppbyggnad samtidigt som man skapar effektivt resursutnyttjande?

För att besvara frågeställningarna har en fallstudie utförts på ett företag inom gruvindustrin. Gruvindustrin delar karakteristiska egenskaperna med processindustrin och lämpar sig därför mycket väl till studiens syfte. Intervjuer var den främsta källan för datainsamling i denna studie. Det genomfördes 29 intervjuer som analyserades för att besvara ovan nämnda forskningsfrågor.
Studien resulterade i en process för teknologiutveckling specifikt anpassad för att fungera med de egenheter som finns i processindustrin. För att hantera bedömning av riskerna i teknologiutvecklingen har en reviderad TRL-skala också utvecklats. Båda dessa modeller behandlar industrins behov av uppskalning och den starka kopplingen mellan produkt och process som sker i teknologiutvecklingsarbetet. Studien bidrar också till bättre förståelse inom, överföring av projekt mellan teknologiutveckling och produktutveckling. En separat process för teknologiutveckling innebär att kunskap eller teknologi måste överföras vid dess slut för att kunna ses som något värdeskapande. Därför har studiens bidrag också undersökt hur och när överföringen ska ske.

Genom att strukturera teknologiutvecklingsprocessen mot de unika förutsättningarna inom processindustrin kommer en mer systematisk och fungerande metod för att utveckla ny teknologi och innovation skapas. Det hjälper även cheferna att prioritera teknologiutveckling och skapar bättre möjligheter för den framtida innovationen inom organisationen. Genom att möjliggöra bedömning av teknologins mognadsgrad med den anpassade TRLskalan blir det lättare att bedöma och utvärdera teknologiutvecklingen. På lång sikt kommer teknologiutvecklingen att hjälpa organisationer att kontinuerligt utvärdera sin innovationsförmåga och se på hur ny teknologi påverkar den framtida konkurrenskraften. Studien påvisar också hur överföringsprocessen mellan produkt och processutveckling ska ske på ett effektivare sätt.

Dessutom bidrar denna studie med flera faktorer till kunskapen inom teknologiutveckling. För det första, en anpassning av modellen bygger på nuvarande kunskap om teknologiutveckling genom att skapa bättre förståelse för hur man ska hantera projekten inom processindustrin. För det andra, genom att använda teknologiutvecklingsprocessen och TRL inom processindustrin är det ett steg i riktning mot att strukturera innovationsprocessen inom industrin. Dessutom bidrar studien till kunskap kring hur man ska överföra teknologi mellan teknologiutvecklingsprocessen och produkt- och processutveckling.

  CLICK HERE TO DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (in PDF format)