Diarré hos spädkalvar : hur man förebygger och behandlar spädkalvsdiarré

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Spädkalvsdiarré är en vanlig dödsorsak hos kalvar världen över. Behandlingsmetoderna är många och målet med detta arbete är att kunna förstå sjukdomen och därmed på bästa sätt kunna behandla och förebygga diarréproblem ute i besättningarna. Detta examensarbete är en litteraturstudie är gjort för att ta del av forskning om spädkalvsdiarré och olika behandlingsmetoder. Tillvägagångssättet har varit att söka på internet, främst genom databasen PubMed. Spädkalvsdiarré är en mycket komplex sjukdom och det kan finnas många olika bakomliggande orsaker. Detta arbete har tagit upp och beskrivit de fyra vanligaste orsakerna till diarré; bakterien Echerichia coli, Rota- och Coronavirus samt parasiten Cryptosporidium parvum. De olika patogenerna fungerar på olika sätt men har alla diarré som följd. Det är viktigt att veta vad som ligger bakom diarrén för att kunna behandla och förebygga på rätt sätt. Det förebyggande arbetet är den viktigaste bekämpningen mot diarrésjukdomar, där goda råmjölksrutiner och rutiner för att säkerställa en god hygien ingår. Råmjölken är jätteviktig för kalven eftersom den saknar eget immunförsvar vid födseln. Därför måste kalven få i sig en tillräcklig mängd råmjölk av god kvalité som innehåller mycket antikroppar inom fyra timmar efter födseln. Den första urmjölkningen ska ske inom två timmar efter att kon kalvat för att råmjölken ska innehålla så mycket antikroppar som möjligt. God hygien vid urmjölkning och utfodring är mycket viktigt samt att kalvarna har det rent hos sig för att undvika smittspridning. Sjuka kalvar ska isoleras så att de inte smittar andra kalvar. Vätskeersättning ska alltid ges till kalvar med diarré. Den sjuka kalven förlorar mycket vätska och elektrolyter och riskerar att bli uttorkad. Vätskeersättningen innehåller också elektrolyter och ämnen för att förhindra försurning i kalven. Mjölkgivan ska behållas under behandlingstiden och vätskeersättning ges mellan mjölkgivorna. Antibiotika behövs i de flesta fall inte och är dessutom många gånger verkningslöst. Därför används antibiotika endast till mycket sjuka kalvar. Kalvar med diarré innebär en ekonomisk förlust för bonden med både extra arbetstid och veterinärkostnader. Kalven tappar dessutom många gånger i tillväxt och studier har visat att en kviga som haft diarré som kalv mjölkar mindre i första laktationen. Slutsatser från detta arbete: •Råmjölken är väldigt viktig för att kalven ska få en bra motståndskraft motsjukdomar. •Det bästa för kalven ur smittosynpunkt är att ta bort den från kon direkt för att fåi den ordentligt med råmjölk och skydda den mot smittor från kossan ochkalvningsplatsen. •Hygienen är viktig i allt arbete med kalvar, från att de har det rent hos sig till attman är noga med hygienen när man mjölkutfodrar. •Vid diarré behöver kalven vätska och elektrolyter. Mjölkgivan ska behållas föratt ge kalven energi och det räcker därför inte med vätskeersättning. •Nya metoder för att behandla diarréer hos kalvar är intressanta men det behövsmer forskning på det området.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)