Ergonomi Förråd: Att förbättra arbetsmiljön i Volvo CEs reserv- och förnödenhetsförråd

University essay from Luleå/Department of Business Administration, Technology and Social Sciences

Abstract: Volvo Construction Equipment har sedan några år tillbaka arbetat mot en bättre ergonomi och arbetsmiljö för sina medarbetare. Förbättringar har skett i produktionscellerna och truckpoolen och arbetet går nu vidare till företagets reserv- och förnödenhetsförråd. Syftet med examensarbetet var att kartlägga nuläget och undersöka hur arbetsplatsen och arbetssätten kan utformas så att allt material kan hanteras på ett säkert och ergonomiskt korrekt sätt. Målet, det som skulle levereras vid projektets slut var två lösningsalternativ, ett kortsiktigt alternativ som har en acceptabel kravuppfyllnad och ett långsiktigt alternativ med högre kravuppfyllnad.
Examensarbetet har följt en projekt cirkel med sju faser på ett iterativt sätt för att erhålla tillförlitlig och valid grund för utvecklingen av de två lösningsalternativen. Den teoretiska referensramen har utgått från arbetets frågeställningar och därmed behandlat områden såsom arbetsmiljö, risk och säkerhet, ergonomi, flödeseffektivitet i förhållande till ergonomi samt ergonomiska design principer. Kartläggningen och analys av nuläget utfördes grundligt för att senare sammanställa en kravspecifikation över hur det konceptuella systemet skulle bete sig.
Resultatet från kartläggningen och analysen av nuläget visade att förrådet på Volvo CE hanterar en stor variation av artiklar. Artiklarna kan vara allt från skyddshandskar på några gram till reservmotorer på 30-50 kg och allt hanteras manuellt. Förrådet är på två plan och på grund av dess utformning och hyllsystem sker det oergonomiska arbetsställningar såsom böjda och vridna kroppar, arbete över axelhöjd och arbete under knähöjd. Andra problem är brist på utrymme, på grund av den stora variationen av material och material som förvaras där i längre perioder. Ett ojämnt arbetsflödet uppstår i förrådet då material anländer till arbetsplatsen under olika tider av arbetsdagen. Resultatet tyder på att personalen är utsatt för risk för belastningsskador och mentala påfrestningar såsom stress.
För att lösa de existerande problemen har konceptframtagningen fokuserat på att ta fram lösningar på hur den manuella material hantering kan minskas, samt den fysiska och psykosociala miljön förbättras. Företaget rekommenderas slutligen att tillfälligt lösa problemen genom att undersöka vilka material som kan tas bort ur förrådet och därmed skapa plats och placera om materialet. Även installera lyftverktyg för att underlätta de tunga lyften samt effektivisera arbetet. Införandet av arbetsrotation skulle innebära varierad form av arbetsuppgifter och belastning vilket skulle minska risken för förslitningsskador samt gynna kommunikationen och samarbetet mellan personalen. Dock rekommenderas företaget att följa upp kartläggningen av den psykosociala miljön innan en sådan implementering sker. Vidare rekommenderas företaget att även undersöka möjligheten att införa ett skanningssystem då det finns potential för en långsiktig lösning av problemen i detta.

  CLICK HERE TO DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (in PDF format)