Utfodringsrutiners och fodermedels betydelse för magsår hos häst

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Uppsatsen avser en litteraturstudie inom området magsår hos häst och inriktar sig på utfodringsrutiners och fodermedels betydelse för förekomsten av magsår. Magsår är vanligt förekommande hos hästar idag, framförallt hos kapplöpningshästar, men även hos andra hästar. Det finns många faktorer som inverkar vid uppkomst av magsår, däribland har felaktiga utfodringsrutiner och vissa fodermedel visat sig spela roll. Det finns ett så starkt samband mellan intermittent utfodring och utveckling av magsår att det används som en metod för att framkalla magsår i vetenskapliga studier. Hästars mag-tarmkanal är av naturen utvecklad för att äta kontinuerligt över dygnet och vid för långa intervall utan foderintag tar magsäcksslemhinnan skada. Detta beror på att hästen kontinuerligt utsöndrar magsaft med saltsyra (HCl) vilket sänker pH. Utan foder som buffrar uppstår skador i magsäckslemhinnan vilket kan leda till magsår. Perioder om mer än sex timmar utan foder har visat sig vara en riskfaktor för utveckling av magsår. Det har påvisats in vitro att flyktiga fettsyror (volatile fatty acids, VFA), ger upphov till skador i magsäcksslemhinnan som kan leda till magsår, särskilt i samband med ett lågt pH i maginnehållet. Den VFA som verkar ha störst skadlig effekt på magsäcksslemhinnan är valeriansyra, som kan bildas vid mikrobiell jäsning av icke-strukturella kolhydrater i flera olika fodermedel. Få bra studier finns som jämför olika fodermedel och dess inverkan på utveckling av magsår. De befintliga studierna är svåra att dra några klara slutsatser ifrån eftersom de har flera faktorer som kan påverka resultaten än enbart enstaka fodermedel. En slutsats som kan dras är att ett högt innehåll av stärkelse i fodret, både per dag och per mål, ger en ökad risk för utveckling av magsår. Flera studier krävs dock för att kunna dra klarare slutsatser kring hur magsår bäst undviks.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)