Essays about: "cepa"

Showing result 1 - 5 of 8 essays containing the word cepa.

  1. 1. Architecture of Reuse

    University essay from Lunds universitet/Institutionen för arkitektur och byggd miljö

    Author : Sofia Elldin Mårtensson; [2022]
    Keywords : Återbruk; Reuse; Material reuse; Building component reuse; Reusage; Upcycling; Circular architecture; Cikulär arkitektur; Shearing layers; Lifecycles; Weathering; Design for disassembly; Ombyggnation; Transformation; Adaptive transformation; Arts and Architecture;

    Abstract : Exploring a prolonged life cycle of materials through an adaptive transformation Take, make and waste. Our society is trapped in a linear economic system where we extract raw materials, process them into products and as they have served their purpose they are reduced to waste. READ MORE

  2. 2. Potatislök, johanneslök eller nordisk schalotten? : Historiska odlingssystem, namnbruk och introduktion för Allium cepa Aggregatum-Gruppen

    University essay from SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Author : Erik De Vahl; [2020]
    Keywords : lök; allium; kulturarv; schalottenlök; potatislök; trädgårdshistoria;

    Abstract : Denna uppsats gör ett tvärvetenskapligt försök att besvara huruvida sen höstplantering i enlighet med äldre odlingsbeskrivningar påverkar skördenivåer och blominducering hos fem svenska lokalsorter av potatislök, Allium cepa AggregatumGruppen. Uppsatsen frågar hur historiska odlingsmetoder kan bidra till förståelsen av den genetiska spännvidden i det bevarade växtmaterialet och om kunskap om introduktionshistoria och folklig taxonomi kan bidra när bevarandevärden formuleras och utvärderas. READ MORE

  3. 3. Växtskyddsstrategier för gotländska grönsaker : morot, potatis och lök

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Lovisa Sjöstedt; [2019]
    Keywords : Allium cepa; Daucus carota; patogen; skadedjur; Solanum tuberosum;

    Abstract : I detta arbete redovisas litterära grunder om växtskydd för olika skadegörare och patogener för morot, potatis och lök. Dessutom redovisas olika växtskyddsstrategier som används idag av gotländska grönsaks- och rotfruktsodlare för att hantera de mest förekommande formerna av angrepp på morot, potatis och lök. READ MORE

  4. 4. Growth and biodegradation by Sporidiobolales yeasts in vanillin-supplemented medium

    University essay from Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Author : Natalia González Gaarslev; [2017]
    Keywords : Sporobolomyces; Vanillin; Internal Transcribed Spacer ITS ; Thin layer chromatography TLC ; Neubauer’s chamber; Sporobolomyces; Vainillina; Espaciador Transcribible Interno ETI ; Cromatografia en capa fina CCF ; Cámara de Neubauer;

    Abstract : Studies of biodegradation in lignins by basidiomycetes yeasts show the conversion of lignin in various degradation products among which vanillin, a valuable substance, suggested to be a strong inhibitor of both fermentation and growth of yeasts, stands. Sporidiobolales yeasts used in these experiments were aimed to be identified by their highly conserved ITS region as well as studied in vanillinsupplemented medium through, vanillin-supplemented plates, TLC and Neubauer’s chamber to find out which, among the several isolates tested, were the most resistant ones, understand how they take up vanillin and how their growth is affected by the presence of the phenolic compound. READ MORE

  5. 5. Characterization of postharvest changes in onion and their relation with storage time

    University essay from Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Author : Vincenzo Castellone; [2016]
    Keywords : post-harvest; onion; sprouting; livsmedelsteknik; food engineering; Agriculture and Food Sciences;

    Abstract : Onion (Allium cepa L.) is the most economically important Allium crop. The commercial cycle of onion starts with the harvest and expect for the bulbs a conservation in bulks or in storage area at controlled temperature and relative humidity. READ MORE