Essays about: "fettsyror"

Showing result 1 - 5 of 142 essays containing the word fettsyror.

  1. 1. Cultivation of Yarrowia lipolytica on a hydrolysate based on food waste

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Hanna Norrman; [2023]
    Keywords : Yarrowia lipolytica; hydrolysate; food waste; fish feed; volatile fatty acids;

    Abstract : Interest in replacing fish oil and fish meal as fish feed ingredients with more socially, environmen-tally, and economically sustainable alternatives has increased in recent years. One such alternative could be the use of yeast biomass. READ MORE

  2. 2. Using biological conversion to increase the value of short-chain fatty acids by mixed cultures

    University essay from Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Author : Elisabeth Beach; [2023]
    Keywords : Ethanol; Mixed culture; Volatile fatty acids; Anaerobic digestion;

    Abstract : The development of anaerobic digestion processes has gained recognition for its potential for producing volatile fatty acids alongside bio-alcohols. In addition, the fermentation process and the products produced from biological fermentation have the possibility to overcome the abundance of organic waste in our society, which is potentially immensely rich in untapped valuable potential products. READ MORE

  3. 3. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Matilda Wetterholm; [2023]
    Keywords : Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Abstract : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. READ MORE

  4. 4. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Fanny Lagerström; [2023]
    Keywords : Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Abstract : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. READ MORE

  5. 5. Vallfoderensilage inverkan på sensorisk och teknologisk kvalité hos griskött

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Malin Hägg; [2023]
    Keywords : fettsyra; Warner-Bratzler shear force; M. longissimus dorsi;

    Abstract : Vallfoder används i dagsläget i ekologisk grisproduktion för att stimulera naturliga behov såsom t.ex. söka efter föda, vilket bidrar till högre välfärd med färre foderrelaterade störningar och stereotypa beteenden hos grisen. READ MORE