Essays about: "food banks"

Showing result 1 - 5 of 26 essays containing the words food banks.

  1. 1. Food Banks: An eco-social solution? Critical perspectives on food charity in Europe

    University essay from Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

    Author : Pauline Rittel; [2023-11-03]
    Keywords : food banks; Europe; Doughnut model; eco-social research; sustainability;

    Abstract : This aim of this thesis was to investigate food banking organisations as part of food charity on different governance levels within the EU in relation to aspects of sustainability. The Doughnut model after Raworth (2017) as an element of eco-social research is employed as theoretical underpinning to explore the organisational positioning regarding the societal problems of food waste and food insecurity, as well as the solutions that the organisations envision in relation to sustainability. READ MORE

  2. 2. The Paradox of Food Waste and Food Insecurity : Exploring Donation and Redistribution of Surplus Food through a Multi-Level Perspective

    University essay from KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Author : Julia Berglund; [2023]
    Keywords : Surplus food; food waste; food insecurity; donation; redistribution; systems thinking; multi-level perspective; Överskottsmat; matsvinn; matfattigdom; donation; omfördelning; systemtänk;

    Abstract : Around one million tonne of food is annually wasted in Sweden, of which 100,000 tonne of surplus foodis wasted in the retail sector. Even if redistribution of surplus food is the second most preferable optionto reduce food waste according to the food waste hierarchy, only 5% of surplus food in retail is donated. READ MORE

  3. 3. The Impact of Social Work Intervention on Sustainable Consumption through Food Waste Reduction in Gävle Sweden: A Qualitative Study on the Environmental and Socio-economic Benefits

    University essay from Högskolan i Gävle/Avdelningen för socialt arbete och kriminologi

    Author : Chioma E Onoh; Too-chukwu C Ogbuagu; [2023]
    Keywords : Food waste reduction; sustainable consumption; social work; social work intervention; environmental benefit; socio-economic benefit;

    Abstract : Sustainable consumption and reducing food waste have become critical issues in recent years as the world faces environmental and humanitarian challenges. This study aims to identify the perspectives of various actors (social workers, representatives from local organizations, and an individual) on social work interventions towards food waste reduction in Gävle Sweden, and their potential benefits to the environment and vulnerable individuals. READ MORE

  4. 4. Utmaningar och möjligheter för mindre mjölkkobesättningar i Sverige : en kvalitativ studie med fokus på djurvälfärd, smittskydd och klimatanpassning

    University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Author : Sofia Carlsson; [2023]
    Keywords : svensk mjölkproduktion; mindre mjölkkobesättning; utmaningar; möjligheter; styrkor; djurvälfärd; smittskydd; klimatanpassning;

    Abstract : Mjölkproduktionen är en viktig del av den svenska livsmedelsförsörjningen. För att mjölkgårdar ska bidra till en hållbar sådan krävs bland annat att de har ett gott smittskydd, god djurhälsa och en klimatanpassad produktion. READ MORE

  5. 5. Genbanksmaterial av ärt och åkerböna : en inventering av tillgängliga växtgenetiska resurser för förädling för svenska förhållanden

    University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Author : Linnea Svensson; [2022]
    Keywords : Pisum sativum; Vicia faba; växtgenetiska resurser; genbanker; växtförädling; svenska förhållanden; inhemskt producerat protein;

    Abstract : För att kunna trygga livsmedelsförsörjningen i världen krävs grödor som är anpassade för odling i olika klimatregioner. Genom växtförädling kan nya sorter av grödor, som är bättre anpassade, tas fram. READ MORE