Essays about: "humankonsumtion"

Showing result 1 - 5 of 22 essays containing the word humankonsumtion.

  1. 1. Celltalet i mjölk hos svenska mjölkgetter

    University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Author : Ellen Thor; [2022]
    Keywords : mjölkgetter; celltal; Sverige; getmjölk; CAE; böldsjuka; mjölkningsrutiner; tankmjölk; ELISA; enkätundersökning;

    Abstract : Hos mjölkkor är celltalsanalyser av mjölken ett frekvent använt mått som indikator på mjölkens kvalité och kons hälsostatus. Ett ökat celltal i mjölken beror hos kor främst på juverinflammation och detta används som en indikator för juverhälsa både på individ- och besättningsnivå. READ MORE

  2. 2. Cereals as ‘leftover biomass’ : an analysis of Swedish cereal production from the perspective of feed-food competition

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Beatrice Tillgren; [2021]
    Keywords : feed-food competition; left-over biomass; low‐opportunity‐cost feedstuff; cereals; cereal quality; wheat; rye; barley; oats; Swedish cereal production;

    Abstract : In a time with climate change and a growing population it is important to use the arable land as effectively as possible to ensure food security and minimize environmental impacts. Currently, livestock production uses 70% of all agricultural land which highlights the competition between the usage of land for crops for feed rather than for human consumption. READ MORE

  3. 3. Skillnader i odling av kall- respektive varmvattenfisk i RAS : en jämförande studie

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Pernilla Thorell; Helena Eriksson; [2020]
    Keywords : landbaserad fiskodling; land-based fish farming; tilapia; röding; RAS;

    Abstract : Anledningen till att studien gjordes är det ökande behovet av protein för humankonsumtion, i kombination med ett ökat antal tomma djurstallar. Studien tar upp RAS som är ett recirkulerande odlingssystem för fisk och passar bra inomhus. READ MORE

  4. 4. Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Heli Lindeberg-Lindvet; [2020]
    Keywords : svenskodlade baljväxter; näring i baljväxter; odling av baljväxter; baljväxters miljöpåverkan; antinutritionella faktorer; sojabönan; gulärt; gråärt; gröna ärtor; lupin; linser; fababöna; bruna bönor; extrahering; extrudering; förädling; konsumentattityd;

    Abstract : Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. READ MORE

  5. 5. Carbon footprint and energy use of transport in the supply chain of pulses for Swedish human consumption

    University essay from SLU/Dept. of Energy and Technology

    Author : Emelie Sundin; [2020]
    Keywords : transport; pulses; carbon footprint; energy use;

    Abstract : Transport play a key role in the global economy. Through international trade characterized by large scale, long distances and complex distribution systems, consumers have access to a wide range of products from all over the world. READ MORE