Essays about: "laktosintolerans"

Found 5 essays containing the word laktosintolerans.

  1. 1. Extraction method comparison for PCR analysis of human samples

    University essay from KTH/Kemi

    Author : Lukas Jackalin; [2023]
    Keywords : PCR; RNA; DNA; diagnostik; Sars-Cov-2; PCR; RNA; DNA; diagnostics; SARS-Cov-2;

    Abstract : Den här studien genomfördes för att jämföra två instrumentuppsättningar, EasyMag och Kingfisher Flex, med avseende på effektivitet i förmåga att extrahera DNA och RNA inför diagnostiska tester med PCR. Studien utfördes SYNLAB Sverige AB i samband med avslutandet av allmän screening för Covid-19 och övergång till IVDR godkända instrument. READ MORE

  2. 2. Lactose-free milk : lactose intolerance, nutrition and process technology

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Signe Christerson; [2020]
    Keywords : Lactose free-milk; Maillard reaction; Lactose persistence; lactase; lactose hydrolysed milk; membrane separation;

    Abstract : The inability to properly digest lactose into its constituent’s glucose and galactose, is prevalent worldwide, thus affecting large groups of people, who cannot benefit from the nutritional aspects of consuming dairy products. To enable consumption of dairy products even in adult individuals which suffer from lactase deficiency, the dairy industry has further developed dairy technologies. READ MORE

  3. 3. Comparison between conventional (animal origin) milk and milk from plant kingdom

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Louise Helsing; [2019]
    Keywords : milk; bovine; plant-based drink; plant-based beverages; bovine milk; plant-based milk; environmental impact; nutritional value; production process;

    Abstract : Plant-based milks are an emerging market, often used as a substitute to bovine milk. The purpose for choosing a plant-based milk can be due to medical reasons such as milk-protein allergy and lactose intolerance. Lifestyle choices such as a thrive to-wards a vegan diet can be another factor. READ MORE

  4. 4. Mejeriprocessernas påverkan på mjölkens komponenter

    University essay from SLU/Dept. of Food Science

    Author : Agatha Sapieja; [2015]
    Keywords : homogenisering; pastörisering; mjölkens beståndsdelar komponenter; MFGM; laktos; kasein; vassle; UHT;

    Abstract : Mjölk och mejeriprocesser är ett omdiskuterat ämne. Det dyker regelbundet upp nya studier inom området och meningarna är delade om mejeriprocesser och deras påverkan på mjölkens beståndsdelar. READ MORE

  5. 5. Laktosintolerans hos barn i förskoleåldern : ett överdiagnosticerat tillstånd som kan ge negativa konsekvenser

    University essay from SLU/Dept. of Food Science

    Author : Karin Bothén; [2012]
    Keywords : laktosintolerans; förskolebarn; kostråd; näringsrekommendationer; mjölkkonsumtion; malabsorbtion;

    Abstract : Laktosintolerans är idag den vanligaste rubbningen rörande kolhydratmetabolism och finns i tre varianter; kongenital, primär förvärvad samt sekundär intolerans. I Sverige har ca 3-5 % av befolkningen laktosintolerans vilket är en relativt låg siffra i jämförelse med att ca 70 % av världens befolkning utvecklar intoleransen i skolåldern. READ MORE