Essays about: "näringsupptag"

Showing result 1 - 5 of 21 essays containing the word näringsupptag.

  1. 1. Nitrogen fixation in wheat (Triticum aestivum) : effect of Azotobacter salinestris CECT 9690 on N-accumulation

    University essay from SLU/Dept. of Soil and Environment

    Author : John Pålsson; [2023]
    Keywords : Biostimulants; Vixeran; N-uptake; N-concentration; yield; cereals;

    Abstract : Biostimulants are products that can improve nutrient availability, nutrient uptake, nutrient use efficiency and tolerance to abiotic stress with the aim to increase plant growth and yield. During the last decades, the interest in, and market for biostimulants has grown and is expected to have a large compound annual growth rate. READ MORE

  2. 2. Biochar and hemp as peat substitutes in organic growing media : effects on nutrient availability and nutrient uptake

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Malin Nilsson; [2022]
    Keywords : Growing media; substrate; biochar; hemp; peat substitution; nutrient availability; nutrient use efficiency;

    Abstract : This study aimed at evaluating the suitability of biochar and hemp as partial or complete replacement of peat in horticultural growing media, with specific emphasis on the effects on nutrient availability and plant nutrient uptake. The study was motivated by the environmental concerns surrounding the use of peat, along with a desire to explore possible uses for biochar and a crop residue from hemp cultivation. READ MORE

  3. 3. Lantsorter och moderna sorter av vårvete : effekt av gödsling och miljö

    University essay from SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Author : Anders Lööv; [2022]
    Keywords : lantsorter; vårvete; lantvete; kulturspannmål; ekologisk odling;

    Abstract : Lantsorter har tillskrivits flera goda agronomiska egenskaper som att vara anpassningsbara till rådande odlingsförutsättningar, effektivt vatten- och näringsupptag, förmåga att stå emot hög värme och torka, samt god ogräskonkurrensförmåga. Kvalitetsegenskaper som protein- och glutenhalt beskrivs vara särskilt höga och bakningsegenskaperna goda. READ MORE

  4. 4. Nyckeln till fibrer : texturbildning i växtbaserade köttanaloger

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Hedvig Bergsten; [2021]
    Keywords : växtbaserade köttanaloger; fiberformation; proteininnehåll; extrudering; shear cell technology; mykoprotein; spinning-system; 3D-printin; proteinskifte;

    Abstract : Marknaden för växtbaserade köttalternativ är hetare än någonsin och lockar till sig allt fler konsumenter. I takt med att köttkonsumtion alltmer pekas ut som en stor klimatbov och generellt diskuteras i negativa ordalag har intresset för köttanaloger ökat kraftigt. READ MORE

  5. 5. Användningen av pro- och prebiotika till häst

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Malin Hägg; [2021]
    Keywords : mjölksyrabakterier; saccharomyces cerevisiae; frukto-oligosackarider; bakterier; foder; grovtarmsjäsare;

    Abstract : Hästen får största delen av sin energi genom mikrobernas fermentationen av fiber i grovtarmen. Miljön i grovtarmen är känslig och tillstånd som kolik, kolit och diarré hos häst har kunnat associeras till en obalans i grovtarmens bakterieflora. READ MORE