Advanced search

Showing result 1 - 5 of 16 essays matching the above criteria.

  1. 1. Lackticka, Ganoderma lucidum : produktion och användningsområden

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Oskar Larsson; Filippa Goh; [2023]
    Keywords : Medicinalsvamp; sekundära metaboliter; produktion;

    Abstract : Ganoderma lucidum (Lackticka) är en saprofytisk svamp i ordningen Polyporales som livnär sig på att bryta ned ved av hårda lövträd. Utseendet kan variera en aning men kännetecknas främst av sin hårda, glansiga, röda fruktkropp som vanligtvis växer i en halvmåneform. READ MORE

  2. 2. Valorising spent coffee grounds : An assessment of possibilities in the municipality of Stockholm

    University essay from KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Author : Emma Westling; [2023]
    Keywords : Food waste hierarchy; spent coffee grounds; circular economy; economic assessments; waste valorisation; Matavfallshierarki; Kaffesump; Cirkulär ekonomi; ekonomisk bedömning; avfallsvalorisering;

    Abstract : Circular economy is an economic model that is gaining more and more attention, themodel aims to close production chains by recirculate waste into the system as newraw material. Spent coffee grounds are a waste that has great potential to becomenew products since the spent coffee ground contains many valuable substances suchas polysaccharides, polyphenols, and lipids. READ MORE

  3. 3. Effects of polysaccharides and protein on rheological properties of a baobab-based sauce : cookable with sustained rheological properties

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Nora Ängmo; [2022]
    Keywords : Baobab fruit pulp; Rheology; Central Composite Design; viscosity; Protein; Pectin; Agar Agar; Experimental Design; Cookable;

    Abstract : Plant-based sustainable and nutritional food are a recent, growing trend setting out new opportunities for operators in the food value chain to ensure and reduce emissions from the global food production. Baobab (Adansonia digitata L.) fruit pulp, approved as a novel food, is rich in dietary fibres, antioxidants, and minerals. READ MORE

  4. 4. Valorization of lignin for material applications

    University essay from KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Author : Filippa Winkvist; [2021]
    Keywords : microwave-assisted extraction; lignin; LCC; PLA; Pine; mikrovågsassisterad extraktion; lignin; LCC; PLA; tall;

    Abstract : Lignin är, med undantag för cellulosa, den av de naturliga polymererna det finns mest av på jorden och den ledande källan till fenolföreningar. De träväxterna som existerar idag, innehåller ca 30 % av just denna biopolymer. READ MORE

  5. 5. Algae hydrocarbons designed for bio-based lubricants

    University essay from KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Author : Elin Sjöhag; [2020]
    Keywords : Microalgae; macroalgae; lubricant; alginate; grease; Mikroalger; makroalger; smörjmedel; alginat; förtjockningsmedel;

    Abstract : Smörjmedel är en nödvändighet för maskiner för att minska slitage och energiförbrukning. Dock är över 95% av de använda smörjmedlen i dag fossilbaserade. Smörjmedel baserade på vegetabiliska oljor finns tillgängliga men har ofta en lägre oxidativ stabilitet och sämre lågtemperaturegenskaper än deras fossilbaserade motsvarigheter. READ MORE