Essays about: "proteinkälla"

Showing result 1 - 5 of 27 essays containing the word proteinkälla.

  1. 1. Evaluating the potential of circular food waste management : A focus on insect feed utilization

    University essay from KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Author : Jenny Eliasson; [2023]
    Keywords : Circular economy; Circular Business Models; BSF; Mealworm; Barriers; Drivers; Cirkulär ekonomi; Circkulära affärsmodeller; Soldatfluga; Mjölmask; Barriärer; Drivkrafter;

    Abstract : Approximately a third of all food produced globally is thrown away, causing both unnecessary environmental impact and unnecessary costs for producers and consumers. Food waste occurs in all steps in the supply chain, from primary production to retail stores, restaurants, and households. READ MORE

  2. 2. Technical Aspects of Plant-based Protein Coagulation for Cheese Analogues

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Fardos Dana El Soudi; [2023]
    Keywords : Cheese analogues; Coagulation; Fava Bean; Plant-based; Protein; Soybean and Sustainability.;

    Abstract : This report highlights the importance of exploring alternative protein sources to produce sustainable and nutritious cheese analogues. Using legumes such as soybeans and fava beans can be a crucial step towards reducing our reliance on animal products. While also staying within the planetary boundaries, in line with the United Nations global goals. READ MORE

  3. 3. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Nikolina Ström; [2022]
    Keywords : Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Abstract : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. READ MORE

  4. 4. Utfodring med ensilage till slaktgris : effekter på köttkvalitet och fettsyrasammansättning

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Erika Ohlsson; [2022]
    Keywords : köttkvalitet; fettsyrasammansättning; slaktgris; ensilage; vallfoder; proteinfodermedel;

    Abstract : Ensilage är en potentiell proteinkälla till gris då vallens aminosyraprofil passar grisens behov bra. I Sverige är förutsättningarna för vallodling goda och vallen har positiv inverkan på odlingsmarken. Vallen kan även skapa ett mervärde då den har positiva effekter på grisens välfärd samt är lokalt odlad. READ MORE

  5. 5. Möjligheter och utmaningar med en hållbar primärproduktion av mjölk och nötkött i Sverige

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Elin Saloniemi; [2022]
    Keywords : Livsmedelsproduktion; nötkreatur; självförsörjning; klimatförändring;

    Abstract : I takt med att världspopulationen ökar behöver även produktionen av livsmedel ökas. Med hänsyn till klimatförändringarna behöver den ökade produktionen ske på ett hållbart sätt. Komjölk är en högkvalitativ proteinkälla för människor och en tradition i Sverige sedan lång tid tillbaka. READ MORE