Essays about: "smittkälla"
Showing result 1 - 5 of 12 essays containing the word smittkälla.
-
1. Matförgiftningar och dess orsaker i Sverige under perioden 2012–2021
University essay from SLU/Department of Molecular SciencesAbstract : Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten ca 2000–3000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets uppskattning är att ca en halv miljon svenskar drabbas per år. Den här studien syftar till att undersöka matförgiftningar under de senaste 10 åren. READ MORE
-
2. Utbrott och spridning av Bacillus anthracis i Sverige de senaste 20 åren
University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public HealthAbstract : Bacillus anthracis är en sporbildande, grampositiv bakterie som orsakar sjukdomen mjältbrand hos både människor och djur. De djurslag som oftast drabbas är nötkreatur samt andra små idisslare som till exempel får och getter. Inkubationstiden varierar från timmar till dagar och djuren dör vanligen snabbt utan tidigare symptom. READ MORE
-
3. Frasbrand i Västra Götaland 2015 – kartläggning av utbrottet och djurägarnas perspektiv
University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public HealthAbstract : Under 2015 pågick ett större sjukdomsutbrott bland nötkreatur i trakterna kring SkaraFalköping. Ett stort antal djur insjuknade och dog i frasbrand. Oron bland traktens djurägare var stor och bakgrunden till varför djuren insjuknade var okänd för både veterinärer och lantbrukare. READ MORE
-
4. Salmonellos hos svenska tamkatter och vildfåglar
University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public HealthAbstract : Salmonellos är en zoonotisk sjukdom som länge har ansetts ha en låg prevalens hos tamdjur i Sverige. Sedan 1999 har man dock börjat se en cyklisk förekomst av kliniska fall hos tamkatter som oftast insjuknat under vårvintern. Den smittkälla som främst misstänkts har varit vildfåglar. READ MORE
-
5. Campylobacter spp. hos slaktkyckling : riskfaktorer på inhysningsnivå
University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and HealthAbstract : Campylobacter spp. är en av de vanligaste orsakerna till gastroenterit hos människor världen över. Hantering och konsumtion av kycklingkött har länge varit en känd orsak till campylobacterios hos människa. READ MORE