Essays about: "sojabönan"

Showing result 1 - 5 of 10 essays containing the word sojabönan.

  1. 1. Produktion av edamame : kvalitetsparametrar för odling och konsumtion

    University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Author : Sandra Golobov; [2022]
    Keywords : antinutritionella faktorer; Glycine max; gröna sojabönor; grönskörd; isoflavoner; kvalitet; omogna sojabönor;

    Abstract : Sojabönan är en de viktigaste grödorna och odlas över stora arealer globalt. Den odlas främst för sitt höga proteininnehåll och relativt höga oljeinnehåll och anses därav vara en oljegröda. Edamame eller vegetable soybean är gröna sojabönor som skördas vid mognadsstadie R6 då bönorna fyller ut baljan till 80–90 %. READ MORE

  2. 2. Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Heli Lindeberg-Lindvet; [2020]
    Keywords : svenskodlade baljväxter; näring i baljväxter; odling av baljväxter; baljväxters miljöpåverkan; antinutritionella faktorer; sojabönan; gulärt; gråärt; gröna ärtor; lupin; linser; fababöna; bruna bönor; extrahering; extrudering; förädling; konsumentattityd;

    Abstract : Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. READ MORE

  3. 3. Mechanical properties of films made of faba bean protein nanofiber and non-fibrillated protein

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Alice Dunge; [2019]
    Keywords : Faba bean; amyloid; fibrils; meat substitutes; elasticity; stiffness; proteins;

    Abstract : The production of livestock puts a huge strain on our ecosystem and the planet. It is the largest source of greenhouse gases and it causes loss in biodi-versity and pollution of water. One way to reduce these environmental dam-ages is to decrease the intake of meat and increase the intake of plant-based proteins. READ MORE

  4. 4. En granskning av palmoljeindustrin och dess påverkan på orangutangen (Pongo spp.) och andra arter

    University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Author : Agnes-Cecilia Österberg; [2019]
    Keywords : bevarande; biologisk mångfald; orangutang; palmolja; skogsskövling;

    Abstract : För 10,000 år sedan var 45% av jordens landyta täckt av skog. I dag ligger siffran på 31%, vilket motsvarar fyra miljarder hektar. Klimat- och temperaturförändringar kan delvis förklara minskningen men även människan har haft en inverkan. READ MORE

  5. 5. Odling av sojabönor i Sverige : lönar det sig?

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Therese Tarler; [2017]
    Keywords : sojaböna; proteingröda; sojamjöl; helsvensk produktion; ekonomi; svenskt protein; alternativ proteingröda;

    Abstract : Sojabönan är en viktig proteingröda för våra enkelmagade produktionsdjur. Det sojamjöl vi använder oss av idag kommer huvudsakligen från Sydamerika och är en restprodukt från utvinningen av sojaolja. De förhållande som människor och naturen utsätts för i Sydamerikas sojaodlingar är helt oacceptabla här i Sverige. READ MORE