Essays about: "vegetabiliskt protein"

Showing result 1 - 5 of 10 essays containing the words vegetabiliskt protein.

  1. 1. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Ellen Landström; [2022]
    Keywords : Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Abstract : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. READ MORE

  2. 2. Skillnader i odling av kall- respektive varmvattenfisk i RAS : en jämförande studie

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Pernilla Thorell; Helena Eriksson; [2020]
    Keywords : landbaserad fiskodling; land-based fish farming; tilapia; röding; RAS;

    Abstract : Anledningen till att studien gjordes är det ökande behovet av protein för humankonsumtion, i kombination med ett ökat antal tomma djurstallar. Studien tar upp RAS som är ett recirkulerande odlingssystem för fisk och passar bra inomhus. READ MORE

  3. 3. Mechanical properties of films made of faba bean protein nanofiber and non-fibrillated protein

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Alice Dunge; [2019]
    Keywords : Faba bean; amyloid; fibrils; meat substitutes; elasticity; stiffness; proteins;

    Abstract : The production of livestock puts a huge strain on our ecosystem and the planet. It is the largest source of greenhouse gases and it causes loss in biodi-versity and pollution of water. One way to reduce these environmental dam-ages is to decrease the intake of meat and increase the intake of plant-based proteins. READ MORE

  4. 4. Proteinbaserade filmer för användning till livsmedelsförpackningar : en litteraturstudie med syfte att granska aktuell forskning kring proteinbaserade filmer som komplement till livsmedelsförpackningar

    University essay from SLU/Dept. of Food Science

    Author : Marcus Östling; [2016]
    Keywords : film; protein; proteintillsats; mjukgörare; aminosyra;

    Abstract : Globalisering och en ökad efterfrågan av livsmedelsprodukter har bidragit till att hög-kvalitativa förpackningar är av stort intresse. Då dessa livsmedelsförpackningar idag har nackdelar såsom ohållbara framställningsmetoder, skadliga för hälsa och miljö samt otillräcklig kvalité krävs att industrin utvecklar nya förpackningsmaterial. READ MORE

  5. 5. The effect of vegetable fat on cheese yield and cheese properties

    University essay from SLU/Dept. of Food Science

    Author : Marcus Hjalmarsson; [2015]
    Keywords : cheese; analogue cheese; vegetable fat; cheese yield; texture;

    Abstract : The production of cheese is in continuous development with objectives to in-crease productivity, achieve changes in shelf life and functional properties of the products. One concept in the development is to substitute milk fat with vegetable fats and oils in the manufacture of cheese. READ MORE