Prevalens och riskfaktorer för juvereksem hos mjölkkor

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Abstract: Juvereksem är hudskador hos mjölkkor lokaliserade vid juvrets främre anfästning till bukväggen och/eller klyftan mellan de främre juverfjärdedelarna. Det har tidigare inte gjorts några prevalensstudier avseende juvereksem i Sverige och det är oklart varför juvereksem utvecklas, även om bidragande riskfaktorer har presenterats i studier från utlandet. Syftet med denna studie var att ta reda på hur vanligt juvereksem är inom en region i Sverige samt att få en bättre bild av vad som avgör om en kor får juvereksem eller inte. I studien ingick 30 mjölkkobesättningar från Östergötland med mjölkgrop. Prevalensen juvereksem uppmättes till 18,4 % bland de 1083 kor som ingick i studien. Prevalensen per besättning varierade mellan 0 och 39 % och var i medel 16 %. Med hjälp av uppgifter från Kokontrollen utvärderades riskfaktorer för juvereksem på individ- och besättningsnivå. Riskfaktorer på besättningsnivå var hög andel SRB-kor och hög produktionsnivå. På individnivå konstaterades ras, laktationsnummer och produktionsnivå som riskfaktorer. Den ko som hade störst risk för att ha juvereksem var en högproducerande SRB-ko som kalvat minst tre gånger.Även veterinärbehandlad klinisk mastit hade koppling till juvereksem. En fall-kontrollstudie, där juverexteriören och tecken på skabb jämfördes, utfördes i sex av besättningarna. En stark främre juveran fästning föll ut som skyddande faktor, inga andra juverexteriöra egenskaper hade signifikant koppling till juvereksem. Tecken på skabb hade ingen koppling till juvereksem. Svabbprov, för undersökning av förekomst av spiroketer, togs från 60 kor med juvereksem. Spiroketer återfanns i prov från 13 kor från fyra av sex besättningar och endast i prover från kraftiga juvereksem. Grundorsaken till juvereksem är fortfarande oklar och därför behövs mer forskning för att ta reda på hur man bäst förebygger uppkomsten av sjukdomen.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)