Pälsfärgen hos nötkreatur och dess påverkan på tillväxt och mjölkproduktion

University essay from SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

Abstract: Många av nötkreatursraserna som används för kött- eller mjölkproduktion har sin egen karakteristiska pälsfärg skapad av mutationer i olika gener. Trots att pälsfärgen hos nötkreatursraserna skiljer sig åt och är en egenskap som är lätt för lantbrukaren att se selekteras nötkreatur i Sverige idag inte på pälsfärgen. I exempelvis Bolivia använder lantbrukarna pälsfärgen vid selektion då de tror att det finns ett samband mellan pälsfärg och till exempel beteende. Då egenskaper så som mjölkproduktion och tillväxt är viktiga vid hållning av nötkreatur i Sverige undersöks det i denna litteraturstudie om det finns något samband mellan pälsfärg och förbättrad produktion samt om det i framtiden skulle finnas en fördel att selektera på pälsfärgen och då öka produktionen. Pälsfärgen styrs av flera olika gener där det är främst tre gener ASIP, KIT och KITLG som även kan påverka produktion. Dock är det ännu inte känt vilken mutation av genen som ger fördelar för produktionen och ökar den ekonomiska lönsamheten samt vilken pälsfärg den mest lönsamma mutationen kodar för. Produktionen kopplat till pälsfärg påverkas även av miljöfaktorer där de nötkreatur med ljusare pälsfärg upplever mindre värmestress och kan då bibehålla sin produktion bättre än de med mörkare pälsfärg något som kan vara en viktig aspekt i framtiden när klimatet förändras och medeltemperaturen stiger. Vidare forskning behövs för att kunna undersöka om pälsfärg och produktion kan vara sammankopplade och vilken pälsfärg som i så fall skulle vara mest fördelaktig.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)