Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. Dock avsätts merparten av baljväxtproduktionen till djurfoder. Tack vare sitt mångsidiga innehåll av bl.a. protein, fibrer och vitaminer kan baljväxter ses som näringsrika råvaror. Deras anseende och användning tycks dock vara relativt låg i Sverige. Med denna outnyttjade potential som motiv, var syftet med detta arbete att undersöka vilka baljväxter som idag odlas i Sverige för humankonsumtion, i vilka produkter dessa ingår i samt att utforska möjligheterna respektive utmaningarna med framtida produktutveckling. För att besvara frågeställningarna genomfördes litteraturstudier baserade på tidigare forskning, men även kvalitativa intervjuer med aktuella aktörer inom ämnesområdet. Det framkom att de baljväxter som huvudsakligen odlas till livsmedel bl.a. var olika ärtsorter samt bruna bönor liksom nytillkomlingar så som lupin och åkerböna. Dessa ingår i ett fåtal produkter på den svenska marknaden, men eftersom konsumenter efterfrågar allt mer vegetariskt och lokalproducerat finns potential att inkorporera mer inhemska baljväxter i framtida produkter. Hinder för att öka andelen produkter på baljväxter är dels att de behöver processas för att förekomsten av antinutritionella faktorer skall reduceras, men även för att funktionella ingredienser så som mjöl och proteinisolat skall erhållas. Det krävs vidare ökade satsningar i förädlingsledet med inhemska anläggningar för att kunna processa baljväxtråvaran. Likaså framkom att kommunikation mellan konsumenter, producenter samt industrin är avgörande för att utveckling av nya livsmedel skall vara möjlig i större omfattning.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)