Ursprungsmärkning av slaktkyckling : en tillgång eller belastning för uppfödare

University essay from SLU/Dept. of People and Society

Abstract: Under vintern och våren 2013 rullades en livsmedelsskandal upp som innebar en stor förvirring och osäkerhet kring ursprunget och härkomsten av livsmedel. Omfattningen av fusket och vilka åtgärder som blir aktuella under längre sikt för att komma till rätta med problemet är i dagsläget under utredning. Jag har valt att inrikta mitt examensarbete på att utreda hur ursprungsmärkning tillbaka till gårdsnivå påverkar de berörda slaktkycklingproducenterna. Metodvalet blev att genomföra en kvantitativ enkätstudie. Kommentarerna tolkades med kvalitativ metodik (Patel & Davidson, 2012). Av 43 relevanta gårdar i undersökningen besvarade 30 enkäten innan deadline.Ursprungsmärkning definieras som en märkning för att härleda livsmedel till en specifik plats, stad eller land. (slv.se, 2013). Resultatet och tolkningen av de inkomna enkäterna blev att det inte innebar en negativ belastning på gårdarna i undersökningen. Konsumentkontakten för de berörda uppfödarna var till största delen av positiv karaktär och gav utrymme till att marknadsföra svensk kyckling.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)