Är jordgubbar bara jordgubbar? : ett sorttest på vårt mest älskade bär

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Växtförädlingen av jordgubbar i Sverige började på 1920-talet och då började sorter tas fram som skulle passa till det Svenska klimatet. Det svenska klimatet innebär långa dagar och svala nätter. Detta sägs ge upphov till söta och goda jordgubbar. Det finns dock många egenskaper som påverkar den slutliga smaken på bäret. Smaken av jordgubbe som upplevs vid förtäring av bäret påverkas av många faktorer. Hur bäret kommer smaka grundas redan vid sortvalet innan plantering. Hur smaken sedan kommer att bli påverkas fortlöpande av olika faktorer under odlingen. Växtplatsen, klimatförhållanden, odlingssätt, bevattning och tillgång på näringsämnen är faktorer som i slutändan kan påverka smaken på bäret. För att optimera smaken är det viktigt att skördetidpunkten för bären är den rätta, bäret skall ha uppnått en bra mognad, även efterskördsarbetet påverkar hur bäret kommer att smaka. Smakupplevelsen i sig beror sedan på vad som upplevs vid konsumtion. Smakupplevelsen påverkas av smaksinnet men även av luktsinnet, det mekaniska känselsinnet, temperatursinnet och smärtsinnet. Det finns många egenskaper hos jordgubbar, smaken är bara en av dem. Genom olika kvalitativa och kvantitativa tester som genomförts till det här arbetet har det visat sig att det finns ett intresse för olika egenskaper. Det har framförallt visat sig att olika målgrupper önskar olika egenskaper hos bären. Odlare, vidareförädlare och konsumenter är inte intresserade av samma egenskaper hos bären. Resultaten skiljer sig också åt inom målgrupperna. Det har även visat sig vara stor skillnad på bären mellan de olika sorterna. Med bättre kunskap om bären och deras egenskaper skulle det kunna vara möjligt att möta exempelvis vidareförädlarens önskemål om ett genomfärgat bär och konsumentens önskemål om söta bär.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)