Kaninkött : ett hållbart alternativ?

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Author: Elisabet Henriksson; [2019]

Keywords: kaninkött; hållbarhet; hälsa; klimat;

Abstract: Köttkonsumtionen stiger i världen, både i länder som tidigare haft stor köttkonsumtion, och i länder där konsumtionen tidigare varit begränsad av ekonomiska skäl men där befolkningen nu har råd att köpa kött i större utsträckning. Köttkonsumtionen stiger i både absoluta och relativa termer. Jordens befolkning ökar, och vi äter mer kött per person. Samtidigt är köttkonsumtionen starkt ifrågasatt, då särskilt nötkött anses ha en stor klimatpåverkan och dessutom negativa hälsoeffekter. I detta arbete har kaninköttets påverkan på klimat och hälsa undersökts för att utröna hur väl kaninkött kan fungera som alternativ till andra köttslag. Kaninkött kan spela en roll i att styra köttkonsumtionen mot mer hållbara alternativ. Klimatavtrycket från kaninkött är i nivå med klimatavtrycket från kycklingkött samtidigt som kaninhållning är enklare än hållning av slaktkyckling. Kaniner är effektiva foderkonverterare och kan utnyttja foderråvaror med bristande näringsinnehåll och högt fiberinnehåll tack vare caecotrofi, där maten passerar tarmsystemet två gånger. Genom caecotrofi kan näring och energi utvinnas ur fiberrika foderråvaror som kyckling och gris inte kan utnyttja. Exempelvis kan en stor del av kaninens foder utgöras av ensilage på proteinrik vall med lucern. Detta gör att kaniner i lägre grad än kyckling och gris konkurrerar med människor om spannmål och sojabönor. Kaninkött har ett gott nutritionsvärde med högt innehåll av essentiella aminosyror och viktiga vitaminer, samtidigt som dess fettsyrasammansättning lätt kan påverkas genom foderformulering. Detta innebär att kaninkött är bra som köttalternativ ur ett hälsoperspektiv. Samtidigt bör hänsyn tas till hälsoeffekterna av processat och hårt tillagat kött, även kaninkött, då dessa har negativ påverkan på hälsa och ökar risken för tjocktarmscancer. För en hållbar kaninproduktion bör producenten ta hänsyn till djurhälsa och konsumenters förväntningar på djurvälfärd. Fördelar med den svenska kaninproduktionen och svenska köttkaniners välfärd bör framhävas som motpol till den klassiska burhållningen som fortfarande dominerar produktionen internationellt. Samtidigt är det viktigt att utveckla även den svenska produktionen i en riktning som stämmer överens med konsumenters värderingar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)