Kokkvalitet hos matpotatis beroende på odlingsåtgärder och specifik vikt

University essay from SLU/Other

Abstract: Matpotatis är en livsmedelsråvara där den specifika vikten är direkt avgörande för kokegenskaperna och kvaliteten. På grund av varierande kokkvalitet hos matpotatis blev vi kontaktade av Skånes Potatisodlarförening för att göra en dokumentation om hur odlarna bedriver sina matpotatisodlingar och för att försöka hitta ett samband mellan odlingsåtgärder och kokkvalitet i matpotatisen. Genom styrd bevattning, val av gödselmängder och jordmån är teorin att man kan påverka den specifika viktens utveckling under växtperioden och därmed kokkvaliteten.I projektet deltog 12 odlare, utspridda i hela Skåne, och en odlare i södra Halland. Projektet inleddes med att åka ut till alla odlarna och utföra en skriftlig dokumentation om hur odlingarna bedrivs och vilka strategier som odlarna hade inför säsongen. Under odlingssäsongen besöktes varje odlare en gång per vecka och prov togs ut för att bestämma den specifika vikten hos potatisen från olika delar av fälten. Målet var att följa den specifika viktens utveckling under olika förhållanden, såsom nederbörd, bevattning, gödsling och jordmåner.Under odlingssäsongen bestämdes matpotatisens specifika vikt genom ”sjunkprovsmetoden”. I denna metod vägs en exakt mängd potatis upp och sedan sänker man ner potatisen i ett vattenbad. Därefter mäter man hur mycket vatten som potatisen trycker undan och får genom avläsning i en översättningstabell reda på den specifika vikten. Både i samband med blastdödning och upptagning lämnades prover till SMAK för bestämning av specifik vikt och kokanalyser.För potatissorten Sava som studerades hos 5 odlare fanns större möjligheter att dra slutsatser om riktvärdet för den specifika vikten så att bra kokegenskaper uppnås. Studien tyder på att 1075 för den specifika vikten hos Sava är ett rimligt mål att satsa på för att få bra egenskaper och rätt kokkvalitet.Efter genomfört arbete har vi inte kunnat identifiera några speciella odlingsåtgärder som vi med säkerhet kan säga påverka kokresultatet p.g.a. studiens översiktliga upplägg. Däremot tror vi att många variabler påverkar resultatet, bland annat vatten- och kvävetillgången, hur blastdödningen utförs samt hur snabbt potatisen slutar växa efter att blastdödningen utförts och om potatisen börjar växa om igen efter blastdödningen.Det finns en viss antydan till att tyngre jord leder till en högre specifik vikt, men detta är inte helt entydigt.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)