Mat från naturen eller laboratorium : färgämnen från naturligt odlade trädgårdsprodukter och deras syntetiskt framställda motsvarigheter

University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

Abstract: Livsmedelstillsatser har använts i mat under lång tid och är vanliga i den mat vi konsumerar än idag. Det finns ett gediget regelverk kring livsmedelstillsatser och en livsmedelstillsats får inte användas utan att bli godkänd och klassad som säker av Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Trots detta finns det en stor skepticism mot användandet av livsmedelstillsatser bland allmänheten, i synnerhet mot färgämnen. Denna litteraturstudie syftar till att visa på varför livsmedelstillsatser används, samt vilka skillnader det finns mellan olika livsmedelstillsatser. Skillnaderna är beskrivna i avseendet ursprung, funktion, odlingsmetod, framställning och effektivitet. Fokus i studien är livsmedelstillsatser av typen färgämnen med naturlig härkomst. I arbetet lyfts de vanligaste färgämnena som återfinns i trädgårdsgrödor och som kan odlas i svenskt klimat fram. En kort beskrivning görs av de syntetiskt producerade motsvarigheter som finns till de naturliga färgämnena. Genom studien har framkommit att livsmedelstillsatser är nödvändiga för att kunna upprätthålla en säker och hållbar produktion av mat och för att ge attraktiva livsmedel. Studien visar att det finns skillnader i framställning, effektivitet, stabilitet och acceptans mellan naturligt och syntetiskt producerade livsmedelstillsatser. Syntetiskt producerade livsmedelstillsatser är generellt sett billigare och stabilare att framställa, medan naturligt producerade livsmedelstillsatser är mer accepterade hos konsumenterna.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)