Vete då och nu : släktskap och mineralkoncentration

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Det moderna brödvetet utgör en stor del av kosten och är en viktig källa till mineraler i humandieten världen över. Koncentrationen av mineraler i vete-kärnan kan i vissa fall täcka mer än 70% av det rekommenderade dagliga intaget för Cu, Se, Fe, Mg, Zn, Mn och P vardera. Andra viktiga mineraler som avses i denna rapport är K och Ca. Samtidigt som vete anses vara en viktig näringskälla härleds järn- och zinkbristen i världen till en diet baserad på mycket spannmål med otillfredsställande mängder mineral. Det är därför angeläget att utreda om skillnader i mineralhalt föreligger mellan vetearter-na. Indikationer på att vild emmer besitter alleler som kan utnyttjas i växt-förädling för utveckling av näringsegenskaper som exkluderats från den domesticerade genpoolen hos brödvete, utgör ytterligare skäl till att stu-dera äldre vetesorter. Data har inhämtats och sammanfattats från tidigare forskning på mineralhalt i vete¬korn. Den genomsnittliga mineralkoncentrat-ionen i vetekärnan tycks skilja mellan genotyperna men halterna är även till varierande grad platsbetingade. Brödvete har generellt högre avkastning än äldre vetesorter men genomsnittligt lägre mineralhalt. Syftet med detta arbete var att kartlägga ett urval vetearter för att belysa de närings¬mässiga skillnaderna mellan äldre och modernare vetesorter.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)