Redlighet inom livsmedelshantering : en kvalitativ studie av möjliga orsaker till brister avseende redlighet

University essay from SLU/Dept. of People and Society

Abstract: Under de senaste decennierna har intresset för livsmedelssäkerhet ökat i hela världen och inte minst i Sverige. Redlighet är ett återkommande begrepp i Europaparlamentets och rådets förordningar som förknippas med livsmedelssäkerhet och blev därför genast intressant att titta närmare på och undersöka ifall lagen som stödjer redlighet verkligen följs i verksamheter som hanterar livsmedel. För att undersöka att lagstiftningen gällande redlighet följs och samtidigt skaffa sig en djupare förståelse för ämnet valdes två metoder oberoende av varandra. Den ena metoden går ut på att samla information från verksamhetsutövare genom fysiska träffar och hos en del utvalda går ut på att samla in data från en expertpanel inom ämnet redlighet, kring orsaker till varför lagstiftningen möjligen inte efterlevs. Efter avslutad undersökning visar det sig att verksamheterna följer lagstiftningen. Expertpanelen hade dock olika uppfattningar om orsakerna varför lagstiftningen inte alltid följs men det återkommande temat är pengar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)