Ostronskivling + kaffesump = SANT? : om kaffesumpens lämplighet som odlingssubstrat till Pleurotus ostreatus
Abstract: Under 2000-talet har den globala världskonsumtionen av svamp ökat med drygt 300% per capita. Matsvamparnas näringsvärde är jämförbart med animaliska produkter och blir i och med det ett intressant substitut till kött. Med en ökad efterfrågan ökar också produktionen. Största delen av det substrat som används för svampodling i Sverige är importerat och leder till onödiga koldioxidutsläpp. För att öka hållbarheten för svensk svampodling är det därför av intresse att undersöka den svenska marknaden för möjliga odlingssubstrat. Som det andra mest kaffedrickande landet i världen genererar vi stora mängder restavfall i form av kaffesump varje dag. Av kaffebönan är det mindre än 10% som hamnar i kaffekoppen, resten blir till problematiska restprodukter. Därför är syftet med den här studie att undersöka kaffesumpens lämplighet som odlingssubstrat till svampodling. Ostronskivling har valts ut på grund av sina tacksamma egenskaper som snabbväxande generalist som har möjlighet att växa på diverse olika organiska material. Studien består dels av en praktisk undersökning vars syfte är att mäta myceltillväxt och fruktkroppsbildning i olika koncentrationer av kaffesump och dels av en litteraturstudie som behandlar svampens upptag av skadliga organiska ämnen från kaffesumpen. Studiens resultat visar att P. ostreatus har förmågan att producera ostronskivling i substrat med olika inblandningsgrader av kaffesump, även i ren form. Resultaten indikerar dock att kaffe har en tillväxthämmande effekt på svampkroppsbildning. Behandlade forskningsrapporter konstaterar att ostronskivling absorberar både tanniner och koffein från kaffesubstraten, men det är endast halter av koffein som återfinns i de producerade fruktkropparna. Mängden uppmätt koffein i den odlade svampen svampen är 80mg per 100g torkad svamp, vilket är jämförbart med en stor kopp kaffe. Slutsatsen om kaffesumpens lämplighet som svampsubstrat är utifrån den här studien att det krävs vidare arbete med utveckling av svampsubstraten tillsammans med olika stammar av Pleurotus för att uppnå en lyckad och lönsam skörd i kaffesump. Med tanke på kaffesump som tillgänglig, innehållsrik och svensk restprodukt är det av intresse att undersöka dess potential som svampsubstrat vidare.
AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)