Produktionsuppföljning inom slaktkaninsproduktion

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Efterfrågan på kaninkött växer och i takt med det växer även gårdarna som producerar kaninkött. När djurantalet ökar är det viktigt att ha en god kontroll på sina djur både ur avels- och produktionssynpunkt. I dagsläget finns inget program som producenter kan använda för att följa upp sin produktion och detta är något som efterfrågas av vissa producenter. I detta arbete undersöks hur svenska kaninköttsproducenter arbetar med produktionsuppföljning på sina gårdar samt om det finns ett behov av ett program där producenterna kan registrera produktionsdata. Genom kvalitativa intervjuer har 15 stycken kaninproducenter med allt från 4 till 100 kaninhonor besvarat frågor om sin produktion, hur de arbetar med produktionsuppföljning samt om de saknar ett program för produktionsuppföljning och vad de tycker att ett sådant program ska innehålla. De flesta av producenterna har redan i dagsläget någon form av produktionsuppföljning. Vissa har gjort egna system för detta i Excel och vissa antecknar på papper och analyserar i huvudet. Kaninproducenterna som har deltagit i studien ser generellt sett ett behov av ett program som hjälper dem med produktionsuppföljningen. Med hjälp av förbättrad produktionsuppföljning vill de flesta få bättre kontroll över sina avelsdjur, sin produktion och sin ekonomi samt kunna jämföra sina resultat med kollegor i branschen. Många kan tänka sig att betala en summa för att få tillgång till ett program som erbjuder en enkel och effektiv produktions-uppföljning. Gårdar med många honor upplever ett större behov av ett produktionsuppföljningsprogram än mindre gårdar. Ett program där producenter kan registrera produktionsresultat ska vara enkelt att använda och ge producenterna överskådliga och lättolkade resultat.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)