Värmestress i sen dräktighet och dess påverkan på mjölkproduktion, fertilitet och hälsa

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Klimatförändringarna resulterar i allt högre omgivningstemperaturer som i framtiden beräknas stiga ytterligare. Detta utgör en risk för livsmedelssektorn eftersom allt fler värmeböljor är beräknade, vilka kan komma att resultera i alltmer värmestress. Livsmedelssektorn är en av många sektorer som påverkas av värmestress och en stadig livsmedelsförsörjning är en av grundstenarna till ett välfungerande samhälle. Mjölkkon har en viktig roll som livsmedelsproducent, bevarare av öppna landskap och biologisk mångfald och är även viktig som kulturarv. Värmestress utgör dock både ett hot mot kons hälsa, fertilitet och produktionsförmåga. Därför är det hög tid att ytterligare utforska hur mjölksektorn påverkas av värmestress. Det är väl undersökt hur värmestress under laktationen påverkar kon, dock är dess effekt under den sena dräktigheten mindre utforskad. Den sena dräktighetsperioden är en viktig period för fostertillväxt och förberedelse för den kommande laktationsperioden och därför är det av intresse att även utforska hur värmestress under denna period påverkar kon. Resultaten i denna litteraturstudie indikerar att värmestress i sen dräktighet påverkar de tre parametrarna produktion, fertilitet och hälsa negativt då man observerat försämrad avkastning, nedsatt dräktighetsprocent och ökad prevalens av ett antal sjukdomstillstånd efter kalvningen.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)