Potentiella källor till dioxiner och dioxinliknande PCB i ekologiska ägg

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Livsmedelsverket utförde en studie 2003 med syfte att undersöka halter av dioxiner och dioxinliknande Polyklorerade Bifenyler (PCB) i ekologiska och konventionella ägg. Förhöjda halter av dioxiner och dioxinliknande PCB (dl-PCB) påträffades i ekologiska ägg och gemensamt för de ägg med förhöjda halter var att värphönsen utfodrats med en fodertyp som innehöll fiskmjöl. Andelen fiskmjöl i fodret till värphöns i ekologisk äggproduktion reducerades och kvaliteten på fiskmjölet förbättrades för att sänka halterna av dioxiner och dl-PCB. Trots åtgärder upptäckte Livsmedelsverket 2016 halter som överskred EU:s åtgärdsgräns. Bransch och myndigheter uppmanades att identifiera källorna till de förhöjda halterna av dioxiner och dl-PCB i ekologiska ägg. Dioxiner och dl-PCB är en grupp persistenta organiska föroreningar som utgör liknande toxikologiska funktioner som kan ha effekter på bland annat djurs och människors reproduktion, endokrina system och kan öka risken för cancer. Förhöjda halter av dioxiner och dl-PCB i ekologiska ägg orsakas bland annat av kontaminerad jord och stall byggda innan nytillverkningen och användningen av PCB förbjöds under 70-talet. Antal individer i en besättning och tiden individerna spenderar utomhus påverkar hur mycket kontaminerad jord hönorna i ekologisk äggproduktion får i sig. I ett flertal marknadsstudier påträffas förhöjda halter av dioxiner och dl-PCB i fet fisk och den svenska äggbranschen står fast vid att fiskmjölet är den primära källan till förhöjda halter av dioxiner och dl- PCB i ekologiska ägg. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka potentiella källor till dioxiner och dl-PCB i ekologiska ägg, vilken betydelse de har för kontamineringen av ekologiska ägg och vad föreningarna har för inverkan på människor och djur.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)