Självorganiserande matnätverk : producenters perspektiv på REKO-ringar

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: Som reaktion på det globala livsmedelssystemets brister har det uppstått alternativa sätt att producera och distribuera mat. I Sverige är REKO-ringar är ett alternativt matnätverk som vuxit fram under de senaste åren och som också speglar det ökade intresset för närproducerad mat. För att förstå om REKO-ringarna kan driva på strukturella förändringar i livsmedelssystemet är det intressant att känna till aktörernas motiv, behov, intressen och värderingar. Syftet med studien är att undersöka varför producenter engagerar sig i REKO-ringar, vilken syn de har på REKO-ringar som modell och vad de betyder för dem. Metoden utgörs av kvalitativa intervjuer med sex producenter som är med i REKO-ringar i Uppsala län och/eller Stockholms län. Materialet analyserades med hjälp av begreppen självorganisering och gränser (’boundaries’). Resultaten visar att producenter ser flera fördelar med REKO-ringar gentemot andra försäljningskanaler. De motiveras av praktiska och ekonomiska aspekter och ser flera värden med REKO-ringar såsom att det är närproducerat, småskaligt och att man har direktkontakt med konsumenter. Samtidigt betonar de dock olika aspekter i dessa värden. Producenterna har olika inställning till vad som kan anses vara inom ramen för REKO-ringarna som modell och vittnar om att nya REKO-ringar med mer tillåtande regler bildas när befintliga stramar åt sina regler. Det självorganiserande REKO-nätverkets möjligheter att bevara sin alternativa prägel och driva på förändringar i livsmedelssystemet är därmed ovisst.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)