Hanteringens påverkan på djurvälfärden innan slakt

University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Abstract: Stress och dålig djurvälfärd är ett välkänt problem på slakterier. I och med den ökade konsumtionen av kött har också produktionen av kött ökat vilket påverkar våra produktionsdjur. På slakterianläggningen utsätts djuren för höga ljud, nya djur och lukter samt mänsklig kontakt från personalen på slakteriet. Djurvälfärden påverkas negativt av vistelsen på slakterianläggningen och i och med den ökade stressen hos djuren påverkas även köttkvalitén negativt vilket kan leda till produktionsförluster i form av DFD och PSE. Det leder i sin tur till ekonomiska förluster. En minskning av stress för djuren på slakterier är alltså inte bara nödvändigt för djurens välmående utan även samhället drar fördel av en förbättrad djurvälfärd innan slakt. Hanteringen av djur på slakteri har visat sig ha stor påverkan på djurens välmående. Syftet med denna litteraturstudie är att kartlägga hur man med förbättrad hantering av djuren på slakteri kan öka djurvälfärden. Hanteringen är många gånger avgörande för djurens välbefinnande, men också andra faktorer så som buller och ljus är viktiga för att förbättra djurvälfärden innan slakt. Slakteriets utformning har också betydelse. Krökta och höga väggar har visat sig vara uppskattat då det hindrar djuren från att se människor och andra distraktioner. För att förstå hanteringens negativa inverkan på djuren är det viktigt att förstå relationen mellan produktionsdjur och människa. Våra produktionsdjur är bytesdjur vilket bland annat innebär att exponering för människor är skrämmande för dem, trots flera generationer av selektiv avel. En grov hantering är därför oerhört stressande för dem och bör undvikas i allra högsta mån. Forskare verkar eniga om att det till viss del går att vänja djuren vid mänsklig kontakt innan de anländer till slakteriet, men det skulle kräva tid och engagemang från lantbrukarna. Det har också visat sig att tillvänjning av mänsklig kontakt har mer inverkan om det sker tidigt i livet. Är djuren vana vid mänsklig kontakt blir de lättare att flytta och slakteriets personal skulle vara mindre benägna att använda en grov hantering på djuren. Hanteringens inverkan är utan tvivel stor, men hur mycket kan en bra hantering av djuren egentligen påverka djurvälfärden innan slakt och hur ser rätt hantering ut?

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)