Värmebehandlat mjölfoder till avelsdjuren för slaktkycklingproduktion

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Huvuddelen av avelsdjuren för slaktkycklingproduktionen i Sverige ägs av Lantmännen. Djuren utfodras idag oftast med skuren eller krossad pellets men funderingar finns på att byta till ett värmebehandlat mjölfoder då det eventuellt skulle kunna ge flera positiva effekter. Syftet med denna studie var därför att undersöka huruvida ett värmebehandlat mjölfoder, gentemot skuren pellets, påverkar produktion, ättid, krävans fyllnadsgrad, torrsubstans av träck samt exteriöra parametrar som djurens fjäderdräkt, hackskador, fothälsa och renhet. Dessa parametrar har studerats genom registrering av vattenförbrukning, fotografering i stallarna, fysisk bedömning av krävan, uppsamling och analys av träck, undersökning av äggskalskvalitet, exteriörbedömning samt kontinuerligt insamlad produktionsdata som värpprocent, foderförbrukning, äggvikt, antal kläckägg, golvägg, kassationsägg, dödlighet samt vattenförbrukning. Resultaten visade att det värmebehandlade mjölfodret gav längre ättid, signifikant lägre antal hackskador och färre antal kasserade ägg jämfört med pelletsfodret. Krävorna blev dock mindre fulla samt mjukare för de djur som fick mjölfoder, och djuren hade även signifikant lägre medelvikt än de som fick pelletsfoder. Ett värmebehandlat mjölfoder påvisar flera fördelar som skulle kunna bidra till en bättre produktion samt ett bättre välbefinnande för djuren. Enligt denna studie borde en övergång från användandet av skuren pellets till ett värmebehandlat mjölfoder fungera bra för utfodring av avelsdjur. På grund av att försöket endast är utfört på en och samma gård med ett fåtal replikat, skulle dock ytterligare studier behöva genomföras för ett säkrare resultat.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)