PRESENCE OF THE PROBIOTIC BACTERIUM LACTOBACILLUS REUTERI IN THE ORAL CAVITY

University essay from Malmö högskola/Odontologiska fakulteten (OD)

Abstract: Introduktion. Probiotiska bakterier är erkända som behandling av sjukdomar i tarmen och probiotiska produkter ökar på marknaden. För att kunna utvärdera effekterna i munhålan är det av intresse att undersöka om dessa bakterier, tillsammans med ökad tillgänglighet, utvecklas till en del av den naturliga orala mikrofloran.Syfte. Syftet med studien var att med konventionell PCR-teknik undersöka och jämföra förekomsten av den probiotiska bakterien Lactobacillus reuteri i saliv insamlat från två olika populationer. Syftet var också att fastställa en detektionsnivå för den använda metoden och att bekräfta metodens förmåga att differentiera mellan L. reuteri och andra arter av lactobaciller.Material och Metod. Salivprover samlades in från två olika populationer från Sverige och Danmark. Proverna undersöktes för förekomst av L. reuteri genom PCR-teknik med primer specifik för L. reuteri.Resultat. L. reuteri detekterades i 27 % av salivproverna från båda populationer. Detektionsnivån fastställdes till 103 CFU/mL saliv och metoden hade förmåga att differentiera mellan L. reuteri och andra arter av lactobaciller.Konklusion. Metoden var specifik för detektion av L. reuteri med en detektionsnivå på 103 CFU/mL saliv. Resultaten indikerar att L. reuteri kan kolonisera munhålan hos vissa individer. De två populationerna visade ingen skillnad i prevalens. Detta kan indikera att en förmodad ökad tillgänglighet av produkter innehållande L. reuteri inte har ökat prevalensen över tid, eller att individer skiljer sig i förmågan att koloniseras.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)