För- och nackdelar med mobil slakt utifrån djurens välfärd

University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Abstract: Undersökningar visar att det är mycket problem att tillgodose djurens välfärd vid konventionell slakt gällande transport, uppstallning och hantering (Broom, 1993). Därför är det intressant att ta reda på vilka alternativ det finns till konventionell slakt. Ett exempel är mobila slakterier. Det här arbetet tar upp dess för- och nackdelar ur djurvälfärdssynpunkt. Det finns idag många rapporter, som tar upp mobil slakt ur en ekonomisk synvinkel (Helgesson & Pettersson 2000) och den praktiska hanteringen (Benfalk et al., 2002) efter avlivningsmomentet men mindre om hur djurens välfärd påverkas. Det finns olika utformningar på mobila slakterier. Idag används de bara till renslakt i Sverige men idéer och ritningar finns även för andra djurslag. Eftersom nöt, svin, får och höns/kycklingar är de vanligaste produktionsgrupperna i Sverige, har vi valt att fokusera på dem. Anpassningar i det mobila slakteriet måste göras för det speciella djurslaget, därför att deras förutsättningar skiljer sig åt, för att få en effektiv hantering och slakt. Detta skulle i sin tur kunna leda till bättre välfärd för djuren. De största problemen som ses inom slaktprocessen idag är framför allt stress och fysiska skador. Detta är någonting som inte bara påverkar djuren utan även oss konsumenter, då köttkvalitén påverkas om djuret har en dålig välfärd.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)