Mykotoxiner i spannmål : hur påverkar dessa mjölkkors hälsa och mjölkens kvalité?

University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Abstract: Mykotoxiner är sekundära metaboliter från mögelsvampar som ger toxiska effekter hos djur och människa. Mögelsvampar kan infektera spannmål både på fält och under lagring och kan då producera mykotoxiner vilket innebär att dessa toxiner kan förekomma i fodret till kor. Syftet med den här litteraturstudien är att utreda riskerna med några av de vanligaste mykotoxinerna i spannmål när dessa förekommer i foder till mjölkkor. Fokus har lagts på aflatoxiner, deoxynivalenol (DON) och zearalenon. Litteraturstudien tar upp deras metabolism, hälsopåverkan samt om de förs över i mjölken och även kan utgöra en risk för oss som konsumenter. Trots att idisslare har högre tolerans mot mykotoxiner än enkelmagade djur så kan även mjölkkors hälsa påverkas. Aflatoxiner kan orsaka minskad mjölkproduktion, immunsuppression, minskat foderintag, minskad tillväxt och leverpåverkan resulterande i ikterus. Aflatoxiner är potenta karcinogener hos människa och då det har visat sig att en metabolit till det vanligaste aflatoxinet AFB1 förs över i mjölken så är det viktigt att begränsa kornas intag av mykotoxinet. DON och zearalenon förekommer ofta tillsammans i spannmålen eftersom de produceras av samma typ av mögelsvampar. DON kan påverka immunförsvaret och försämra våmmens metabolism av andra mykotoxiner. Zearalenon ger en östrogen effekt hos kor och är förknippat med reproduktionsstörningar som aborter och minskad fruktsamhet. Det är troligt att korna utsätts inte bara för en utan för många olika sorters mykotoxiner i sin diet vilket är viktigt att ta i beaktande. Mellan dessa mykotoxiner kan det uppstå en synergism och ett annars ofarligt mykotoxin kan öka toxiciteten hos ett annat genom att till exempel minska nedbrytningen i våmmen. Sådana effekter är svåra att studera. I Sverige är det ovanligt att spannmålen håller så höga nivåer av mykotoxin att de kan orsaka akut mykotoxikos. Däremot så ökar en del arter av mögelsvampar så kunskapen om hur mykotoxiner påverkar mjölkkor blir allt mer relevant. Det finns flera bevis för att mykotoxiner påverkar mjölkkor i höga doser men mer forskning behövs för att utreda hur de påverkar korna vid kronisk exponering för låga doser. Mykotoxiner kan ha stor ekonomisk betydelse då de år efter år kan ge ett sämre produktionsresultat i mjölkkobesättningar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)