“Hur går det på jobbet?” : enkätstudie om Herzbergs hygien- och motivationsfaktorers påverkan på anställdas intention att stanna kvar i sin tjänst

University essay from SLU/Dept. of People and Society

Abstract: Att hitta väl anpassad personal kan för många gårdar vara en utmaning. Tillgången på kompetent arbetskraft är av yttersta vikt för fungerande lantbruksföretag då en hög omsättning av personal riskerar att bli kostsamt och kan hämma utvecklingspotentialen för företaget. Lantbruket klassas som en personalintensiv bransch vilket vittnar om att dessa utmaningar är vanligt förekommande för företagen. Att finna och genomföra åtgärder för att minska omsättningen av personal kan således bidra till skapandet av fler konkurrenskraftiga gårdar med gynnsamma utvecklingsmöjligheter. Denna studie berör hur personal uppfattar hygien- och motivationsfaktorer på arbetsplatsen samt hur dessa påverkar intentionen att stanna kvar i sin tjänst. Studien har genomförts som en litteratur -och enkätstudie där anställda inom animalieproduktion och växtodling graderat tillgången av dessa faktorer på arbetsplatsen. I studien fick de 49 respondenterna även svara på allmänna frågor, däribland avsikten att stanna kvar i sin tjänst inom en tvåårsperiod. Respondenterna har sedan grupperats för att finna samband mellan hygien- och motivationsfaktorer och framtida intentioner för sin anställning. Sambanden förklaras utifrån teorier och tidigare utförda studier. Studien baseras på Herzbergs tvåfaktorsteori där motivation -och hygienfaktorer beskriver samband mellan tillfredställelse och vantrivsel på arbetsplatsen. Resultatet av studien visar signifikanta skillnader mellan gruppen som avser att stanna kvar i sin tjänst, och gruppen som avser att lämna. De faktorer som visade störst signifikant skillnad mellan grupperna var att känna sig inkluderat på arbetsplatsen, feedback och beröm för ett gott arbete samt möjlighet till framtida ökad befordran/ansvar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)