Risk i lantbruket : attityd och riskhantering baserat på sex fallgårdar

University essay from SLU/Dept. of Economics

Abstract: Syftet med studien är att undersöka lantbrukarnas beslutfattande i relation till risk. Mer specifikt undersöks och identifierar studien vad som är grundkällorna/domänerna till risken. Inom varje källa/domän identifieras lantbrukarnas attityd och hantering av risk utifrån lantbrukarnas perspektiv. Studien baseras på kvalitativa intervjuer med sex lantbrukare i Hallands län, där lantbrukarna själva får berätta utifrån sina egna perspektiv var de upplever att risken finns på gården och hur de hanterar risken. Även sex påståenden ställs i ett format som kallas ”Likert statement scale” under intervjun beträffande lantbrukarnas risktagande för att fånga upp en generell riskattityd bild. Lantbrukarna upplever risk inom ett flertal domäner som i produktion, pris/marknad, finansiell, person och humankopplad och institutionella områden. Riskerna i de upplevda domänerna hanteras med en mix av riskhanteringsverktyg som litteraturen identifierat. Ett flertal ytterligare åtgärder som användes för att hantera risken i företagen är att vårda relationer med omgivningen berör gården och att bygga upp företagets likviditet för att starkare kunna möta marknadens prisfluktuationer. Fyra av de sex lantbrukare upplevde att den största risken var person- och humankopplad, framförallt deras egen ohälsa och den humana resursen på gården. Den institutionella risken upplevde samtliga lantbrukare utgöra den minsta risken, då det bara handlar om att anpassa verksamheten efter nya regler vilket lantbrukarna ständigt är tvungna att göra. Lantbrukarna påvisar i mer eller mindre utsträckning en riskavert attityd i samtliga domäner, vilket instämmer med tidigare litteratur. Det den kvalitativa intervjuundersökningen påvisar är att risk är mer förenat med individens uppfattning av aktivitetens risk eller nytta, mer än olika attityder mot förväntad risk. Detta innebär att risk upplevs väldigt olika från individ till individ, och faktorer som påverkar riskperceptionen lantbrukarna emellan är i allra högsta grad erfarenhet och ålder.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)