Utmaningar och möjligheter vid omställning till ekologisk produktion : en fallstudie på en gård i omställningsprocess

University essay from SLU/Dept. of Economics

Abstract: Organisationsförändringar sker ständigt, oavsett bransch, och påverkas mycket av den skiftande omvärld som finns. För att överleva på dagens marknad krävs det därför att en organisation kan anpassa sig och utvecklas parallellt med samhället. De senaste åren har allt fler lantbruk valt att ställa om till ekologisk produktion för att möta marknadens efterfrågan på ekologiska varor. En omställning till ekologisk produktion innebär förändring i organisationen och genom att studera ett fallföretag ämnar denna studie undersöka organisationsförändringar för att förstå hur och vad som sker i en förändring. Syftet med studien är att skapa bättre förståelse för vilka utmaningar och möjligheter en lantbrukare ställs inför, vid en omställning till ekologisk spannmålsproduktion. För att besvara de två frågeställningarna genomförs en fallstudie på en gård belägen i Ystad, Skåne. Gården befinner sig halvvägs in i en omställningsprocess till ekologisk spannmålsproduktion. Utifrån insamlad empiri utförs en analys och diskussion med hjälp av teorier inom organisationsförändrings- samt nätverksområdet. Uppsatsen har en kvalitativ forskningsstrategi med en induktiv ansats och följer en instrumentell fallstudietyp. Empiriinsamling har skett via en semistrukturerad intervju med lantbrukare där frågorna fokuserade kring den tvååriga karenstiden för ekologisk produktion. En narrativ litteraturgenomgång har genomförts för att skapa en bild av existerande och användbar litteratur. Arbetet har genomsyrats av en universalistisk ståndpunkt för att inte bryta mot några etiska regler. Studiens slutsatser visar att de organisationsförändringar som sker vid en omställning till ekologisk produktion till stor del kan härröras till externa aktörer och det nätverk som utvecklas under processen. De utmaningar som uppkommer kan omvandlas till möjligheter och en effektivitetshöjning via det kunskapsutbyte som sker mellan aktörer. Vi vill med denna studie bidra till en ökad förståelse för hur en förändring i ett lantbruksföretag kan generera en ökad kunskap för de befintliga organisationsteorierna. Detta eftersom tidigare studier inte ser från lantbrukarens perspektiv för att förstå de utmaningar och möjligheter som finns vid en omställning till ekologisk produktion. Genom att förstå den ekologiska omställningen kan organisationsteorier med hjälp av den utvalda fallgården bidra till en sammankoppling av det praktiska lantbruket och den teoretiska kunskapen inom det företagsekonomiska området.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)