Chokladförgiftning hos hund
Abstract: Chokladförgiftning är en av de vanligaste typerna av förgiftning hos hund, och orsakas av metylxantiner som finns i produkter från kakaoträdet Theobroma Cacao L. Denna litteraturstudie syftar till att reda ut den forskning som finns kring chokladförgiftning hos hund och de frågeställningar som berörs är: • Vilken är mekanismen bakom chokladförgiftning hos hund? • Vilka symptom får hundar vid chokladförgiftning? • Vilket chokladintag krävs för att toxiska effekter ska uppkomma hos hund? • Hur behandlas chokladförgiftning hos hund? • Hur snabbt efter chokladintag bör en hund behandlas? De metylxantiner som förekommer i choklad är teobromin, koffein och teofyllin, varav teobromin är huvudorsaken till chokladförgiftning hos hund. Detta beror dels på att teobromin är den metylxantin som förekommer i störst mängd i de flesta choklad- och kakaoprodukter och dels på den långsamma absorptionen och eliminationen av ämnet. Koffein har till skillnad från teobromin en snabb absorption och elimination, och koffein finns dessutom oftast endast i lägre doser i chokladprodukter. Teofyllin finns närvarande i sådan liten mängd att ämnet knappt är spårbart i färdiga kakao- och chokladprodukter, vilket gör att teofyllin inte är en bidragande faktor vid chokladförgiftning hos hund. Mängden metylxantiner varierar mycket i olika kakao- och chokladprodukter. Detta beror dels på olika stort innehåll av kakaoprodukter från Theobroma Cacao L., men även på bland annat kakaobönornas ursprung, odlings- och behandlingsförhållanden och själva chokladtillverkningsprocessen. Detta gör det omöjligt att utifrån en chokladkaka som köps i affären säga precis hur mycket metylxantiner som finns i utan analys på laboratorium. Detta försvårar bedömningen av allvarlighetsgrad efter att en hund intagit en viss mängd choklad, eller kakaoprodukt. Klart står dock att kakaopulver och mörk choklad innehåller högst halt metylxantiner. Mjölkchoklad innehåller betydligt mindre mängd och vit choklad, vars enda ingrediens från Theobroma Cacao L. är kakaosmör, innehåller mycket låga nivåer. På samma sätt som att mängden metylxantiner varierar i olika kakao- och chokladprodukter varierar även hundars känslighet för metylxantiner, och gränsen för när förgiftningssymptom uppkommer skiljer sig mycket. Trots de stora individuella skillnaderna mellan olika hundar är intag av 20 mg teobromin/kg kroppsvikt satt som gräns för när behandling bör sättas in. Detta motsvarar ungefär 15 – 20 g mjölkchoklad/kg kroppsvikt, 2 g mörk choklad eller bakchoklad/kg kroppsvikt och 0,8 – 4,4 g kakaopulver/kg kroppsvikt. Intag av vit choklad verkar inte medföra någon risk för förgiftning via metylxantiner. En hund som intagit tillräckligt stora mängder kakao- eller chokladprodukter behandlas huvudsakligen med emetika och/eller aktivt kol. Även dropp kan vara aktuellt, samt riktad behandling mot vissa specifika symptom som kan uppkomma vid allvarligare fall av förgiftning. Ju tidigare efter chokladintag behandling sätts in desto bättre, men även flera timmar efter chokladintaget kan behandling hjälpa då teobromin har en långsam absorption i kroppen.
AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)