Utfodring med jäst (Saccharomyces cerevisiae) till mjölkkor : effekter på torrsubstansintag, våmdigestion och mjölkproduktion

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Att bibehålla en god produktion och god hälsa hos mjölkkor har alltid varit en viktig fråga för mjölkproducenter. Under en mjölkkos liv finns det perioder då kon går ner i avkastning och i foderintag. Anledningarna till en lägre mjölkavkastning kan vara flera, men problem med våmfloran eller värmestress är två anledningar. En sänkning i torrsubstansintaget kan uppkomma av samma orsaker, men kan också påverkas av omställningen vid övergången från sintid till den nya laktationen. Flera studier har gjorts med att tillskottsutfodra mjölkkor med jäst för att motverka problemen. Resultaten är varierande, en del studier visar bland annat att det blir en ökning i mjölkproduktionen, att torrsubstansintaget ökar och att smältbarheten av fodret ökar, något som i sin tur ger en bättre energiförsörjning till kon. I andra studier har inte jästtillskott haft någon effekt. Det som är gemensamt för studierna är att inget negativt resultat har uppkommit efter utfodring av jäst. Det kan tyda på att skillnaden i respons på jästtillskott beror på variationer mellan besättningarna. Jästtillskott kan hjälpa de besättningar som har ett problem. De besättningar som inte visar en ökning eller förbättring i torrsubstansintag, fodersmältning eller mjölkavkastning kan ha en annan typ av utfodringssituation, ett annat hälsoproblem som måste avhjälpas på ett annat sätt och med andra medel, eller har besättningen redan så bra förutsättningar att tillsatts av jäst inte har någon inverkan.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)